НФСБ пусна сигнал до КПКОНПИ да провери Комисията по хазарта

Георги А. Ангелов 30 януари 2020 в 13:18 2058 0

Валери Симеонов

Народните представители от НФСБ внесоха днес искане до председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъдат проверени имуществото и приходите на съставите и ръководствата на Държавната комисия по хазарта през последните 5 години. Това съобщи пресцентърът на партията на Валери Симеонов.

От партията припомнят, че Симеонов отправи публични обвинения за корупция и подкупност на Комисията по хазарта преди седмица по Нова телевизия.

Според Закона за противодействие на корупцията съставът на Държавната комисия по хазарта влиза в обхвата на лицата, заемащи висши публични длъжности, които имат задължението да декларират пред КПКОНПИ имуществото и конфликт на интереси.

Вчера бе извършена акция в Държавната комисията по хазарта, освен в офисите на Васил Божков. 8 души от комисията са задържани, включително и председателят й Александър Георгиев.

Той бе назначен за шеф на комисията от финансовия министър Владислав Горанов на 25 април 2019 година. Георгиев e роден през 1971 г., има висше юридическо образование от СУ „Св. Климент Охридски“. От май 2017 г. до миналата година беше зам.-директор на Националната агенция за приходите. Има дългогодишен опит в НАП, където постъпва през 2000 г.

Това се случва дни, след като стана ясно, че намеренията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" са да отнемат лиценза за лотариите на Божков и на първо четене бяха приети промени в закона на лидера на НФСБ Валери Симеонов, с който се разрешава лотария да се провежда единствено от държавата. Причината е, че 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри, тъй като са били облагали по различен начин от държавното тото, обяви Агенцията за финансов контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови