НСИ свали рязко оценката си за ръста на БВП

OFFNews 05 март 2020 в 13:23 6200 1

Предварителните данни за Брутния вътрешен продукт (БВП) на България през четвъртото тримесечие на 2019 г. рязко се разминават с ексресните оценки, които Националният статистически институт обяви.

Растежът на показателят е с 3,1% на годишна база вместо предварително обявените 3,5%.

Въпреки уверенията на статистиците, че подобна ревизия не е драстична, традиционно почти няма разлики между експресните и последващите оценки за БВП. За първи път от години данните на НСИ станаха обект на сериозни критики, след като депутатът от БСП Румен Гечев разкри странни несъответствия при отчитането на вноса на петролни продукти. Според първоначално подадената информация вносът на горива от Русия бил намалял наполовина, нещо което не се потвърждава по никакъв начин от данните на Националната агенция за приходите за платените акцизи през 2019 г. Те растат.

НСИ е ревизирал данните и за четирите тримесечия на 2019 г. Оценката за растежа на БВП през първото е повишен с 0.3 процентни пункта, за второто остава непроменен, а за третото е редуциран с 0.3 процентни пункта.

Като цяло ръстът на БВП за цялата 2019 г. е 3,4 процента и е по-нисък както от експресните оценки за показателя, така и от правителствените прогнози за 3,7 процента ръст на икономиката.

На пресконференция днес председателят на НСИ Сергей Цветарски изрично подчерта, че в случая с отчитането на вноса, при който се оказва, че са "пропуснати" петролни продукти за близо 4 милиарда лева, не става дума за грешка или манипулации на данните, а за "ненавременност".

Проблемът бил, че от миналата година са влезли в сила нови правила за отчитане на вноса на борсово търгувани стоки, каквато е петролът. В предварителните декларации за внос на горива, представяни в агенция "Митници", липсвали цени, а окончателните пристигали с голямо закъснение - от 45 до 150 дни.

"Тези нефтопродукти са влезели в икономиката на България и са се разпределили до крайната фаза – платени са данъци, акцизи върху тях, следователно БВП не може да е много различен от експресните оценки, тази разлика не е толкова голяма и се дължи на по-пълната информация, която правим на годишна база по тримесечия", обясни Цветарски.

В момента се водели разговори с агенция "Митници" как да се преодолеят неточностите и забавянето на данните за вноса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови