Над 90 страни в света са поискали помощ от МВФ заради COVID-19

OFFNews 03 април 2020 в 20:50 2247 0

Над 90 страни в света са потърсили спешно финансиране от Международния валутен фонд за справяне с епидемията от COVID-19 и последиците от пандемията за икономиките им.

Това съобщи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

Георгиева отбеляза, че МВФ разполага с 1 трилион долара "военен резерв" и е готов да мобилизира "колкото е необходимо", за да защити глобалната икономика. Тя подчерта, че пандемията представлява "заплаха за целия свят", но отбеляза, че е най-важно да се помогне на страните с най-уязвими икономики, тъй като те ще пострадат най-много.

Управляващият директор на МВФ предупреди, че епидемията от COVID-19 предизвика застой в световната икономика. "Сега сме в рецесия. Тя е много по-лоша от световната финансова криза преди десетилетие", посочи тя.

Георгиева обясни, че МВФ се фокусира върху това да се гарантира силен отговор на здравната криза, както и засилване на икономиката.

Според нея "най-големият риск, който виждаме, е вълна от фалити и уволнения, които биха направили по-трудно икономическо възстановяване".

Кристалина Георгиева посочи, че МВФ желае централните банки, и по специално Федералният резерв на САЩ, да направят повече по отношение на оферирането на суапови линии до банките от развиващите се икономики.

Централните банки и финансовите министри са предприели безпрецедентни мерки, които да помогнат за стабилизиране на пазарите. "Проблемът, пред който сме изправени, е гигантски, но бяха предприети значителни действия", отчете Георгиева.

"Ще работим с Парижкия клуб от кредитори, със Световната банка и с Г-20 по въпроса за дълговото облекчение преди пролетната среща на МВФ този месец", обеща Кристалина Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови