Най-големият ремонт на БДЖ отива при гиганта Алстом - 137 милиона лева

OFFNews 26 ноември 2019 в 09:33 6978 0

Най-голямата обществена поръчка за ремонт на БДЖ - ремонта на мотрисите "Дезиро" на "Сименс" отива при френския жп гигант Алстом. Това е решила националната жп компания на 22 ноемри т. г.

Бюджетът на процедурата е повече от внушителен - над 137 милиона лева без ДДС.

Въпросната обществена поръчка бе пусната преди почти 3 години и премина през серия странни перипетии. От нея на по-ранен етап отпаднаха производителят на самите влакчета - германската "Сименс" и българския жп завод "Експрес Сервиз".

На финала останаха само офертите на Алстом Транспорт и швейцарската Щадлер. С двете компании бе проведена процедура по директни преговори, след които е предпочетена френската оферта. 

Подписването на договора за тези ремонти обаче ще е истинско предизвикателство. Причината е, че голяма част от работата по първоначалното задание на обществената поръчка, вече е извършена от самите БДЖ и сега от изпълнителя ще се иска да поеме допълнителни дейности за сметка на направеното. Те ще бъдат описани в самия договор за възлагане, който ще бъде подписан, ако няма обжалване на решението за избора на Алстом.

През последните седмици националната жп компания обяви няколко важни обществени поръчки за ремонти и доставка на нов подвижен състав. Най-важните са тези за доставка на 40 пътнически вагона за 76 милиона лева и покупката на 10 локомотива за 57 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови