Най-голямата британска авиогрупа идва за концесията на летище София

OFFNews 04 юли 2018 в 09:43 8154 0

Най-големият летищен оператор във Великобритания Мanchester Airport Group (MAG) е един от най-вероятните участници в концесионната процедура за летище София.

Компанията отдавна проучва възможностите да стъпи на българския пазар и не крие, че има много сериозен интерес да кандидатства за аерогарата, тъй като според анализите им, регионът има огромен потенциал и те искат да го използват.

MAG оперират летищата Манчестър, Лондон Станстед, Йист Мидландс, имат над 40 000 служители  и обслужват почти 60 милиона пътници на година.

Именно летище Станстед е пример, който до голяма степен показва опита на британската група. След като MAG пое управлението му от държавата се стигна до удвояване на броя на авиокомпаниите, 10 милиона допълнителни пътници на година, разширяване на мрежата от къси и дълги маршрути. Освен това 150 милиона паунда бяха инвестирани в модернизация на терминала.

“Ние активно очакваме рестартирането на концесионната процедура, тъй като отдавна вярваме, че летище София има огромен потенциал да бъде икономически катализатор не само за София, но и за цяла България“, заявиха източнизи от MAG пред OFFNews.

Британците твърдят, че имат ясна визия как да развият най-голямата българска аерогара, така че да развиват мрежата от маршрути към и от летището, терминалите и техните търговски възможности.

Структурата на собствеността в компанията е уникален пример за публично-частно партньорство. Тя е разделена между Градския съвет на Манчестър (35.5%), Разширен състав местни власти на Манчестър (29%) и инвестиционния фонд IFM Investors, управляващ над 105 милиарда долара по цял свят (35.5%).

Затова британците са убедени, че знаят как да намират баланс между интересите и нуждите на местните общности и комерсиалния успех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови