Националната програма за развитие България 2030 ще бъде редактирана и допълвана една година

Ирина Евгениева 12 ноември 2019 в 19:12 2479 0

До края на 2020 г. трябва да бъде готова Националната програма за развитие "България 2030", съобщи заместник-министърът на финансите Маринела Петрова при обсъждането на документа пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Петрова акцентира, че трябва да бъде направена реална стратегия за потребностите на обществото и хората, като на следващи етапи трябва да се заложи на адекватни политики и цели - в синхрон с бизнеса и гражданите.

Програмата ще се насочи в сферите на технологична трансформация, демографския подем, намаляване на неравенствата, иновативна и интелигентна България, образования и умения, наука и научна инфраструктура, интелигентна индустрия, зелена и устойчива България, кръгова и ниско-въглеродна икономика, чист въздух, устойчиво селско стопанство, отзивчива и справедлива България, духовна и жизнена държава, култура и туризъм.

Националната програма за развитие "България 2030" е важен документ за политиката, както и за развитие във всички сектори на държавното управление. Тя е един жив документ за развитие, който ще търпи промени през следващата една година. Предвижда се програмата да бъде одобрена от Министерския съвет до края на 2020 г., обясни заместник-министърът.

Исканията на бизнеса

От Асоциацията на индустриалния капитал в България препоръчват Националната програма за развитие да не бъде чисто рекламен и информационен материал, а документ, който във времето да може да бъде следен как се изпълнява.

Васил Велев, председателят на Управителния съвет на АИКБ, приветства модернизацията на жп транспорта, като според него "трябва да бъдем дори още по-амбициозни, за да не останем извън железопътните модернизации".

Според него трябва да бъдат заложени административна реформа и ново териториално управление, мерки за увеличаване на човешките ресурси, мерки за социално включване и активно приобщаване, реформа на медицинската експертиза.

АИКБ настояват да се обърне внимание и на библиотечния фонд, културата и четенето.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев е на мнение, че в програмата има красиви думи, но неподсигурени с реални действия. Според БСК липсва ясна макроикономическа рамка за развитието на страната.

БСК обаче ще подкрепи програмата, стига тя да стане реалистична.

От Българската търговско-промишлена палата обърнаха внимание на фундаменталните и приложни изследвания - към момента нямаме такива проекти, които да бъдат привлекателни за чуждите инвеститори.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепя Националната програма за развитие "България 2030", но настоява тя да бъде надграждана - в зависимост от динамиката на развитието на страната.

Съюзът за стопанска инициатива настоява да има акцент върху стартиращите предприятия, както и целевите индикатори за добро управление да бъдат с по-амбициозни стойности.

Исканията на синдикатите

Според КТ "Подкрепа" в документа няма достатъчно аргументация, свързана с условията и заплащането на труда. КТ "Подкрепа" не вижда борба със сивата икономика, достатъчната сигурност на чуждите инвестиции, както и висшето образование не е достатъчно силно застъпено.

Синдикатът настоява за подобряване на социалния диалог и активната политика на заетост, професионалното обучение и квалификацията на работна сила.

По думите на Пламен Димитров от КНСБ програмата има редица недостатъци, сред които той подчерта задълбочаването на социалните неравенства и различия. Според Димитров документът не е съгласуван със социалните партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови