Няма да ни дават малус за неправилно паркиране и каране в бус лента

OFFNews 26 ноември 2018 в 15:53 4431 1

Превишаване на скоростта с 10 км/ч ще е най-малкото нарушение, при което ще носи отрицателни точки по новата система „бонус-малус”. Това съобщиха на брифинг от Комисията за финансов надзор.

Нарушения като неправилно паркиране, каране в бус лентата или с изгасени фарове няма да се отчитат и да водят до поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност”. Точки обаче ще се отнемат за неправилно изпреварване, опасни маневри, неспазване на дистанция, шофиране в нетрезво състояние, катастрофи с нанасяне на телесни повреди и причиняване на смърт на пътя. По предварителни изчисления натрупване на 9 по-леки нарушения за година може да оскъпи "Гражданската отговорност" с до 400%.

Наредбата, която ще въведе новия компонент във формирането на цената на полицата, е в процес на обществено обсъждане, което ще продължи още две седмици. 

Идеята е застраховката да поскъпва за нарушения, които най-често са причина за катастрофи. Списъкът на провиненията е избран след анализ на статистиката, и направи важното уточнение, че ще се взимат предвид само влезли в сила наказателни постановления.

Списъкът на всички нарушения, които ще влияят върху цената на застраховката, може да се види в проекта за наредба, която е публикувана на сайта на КФН за обществено обсъждане. Важна подробност е, че малус точките ще се събират за година и така при пет минимални превишения на скоростта, да речем, полицата ще е с 50% по-скъпа.

Около 80% от водачите, или около 2 млн. души, ще ползват бонус след влизането на системата в сила, като ще плащат по-малка застраховка за автомобила си. 44 на сто пък ще намалят застрахователната си премия с 25%, колкото е максимумът според предложената схема. В същото време едва 0.6% от водачите ще платят четири пъти по-скъпа застраховка от сегашната заради максималния малус.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови