Няма загубени данни от Търговския регистър, който възстановява работа днес

Започва инвентаризация на информационната инфраструктура

OFFNews 15 август 2018 в 07:21 4963 4

Няма загубени данни от Търговския регистър, който възстановява работа днес

Няма изгубени данни от Търговският регистър, който прекрати работа заради срив в системата. Очаква се регистърът да започне да работи поетапно от днес. 

Преди заседанието на правителството в сряда се очаква да бъде докладвано какво е състоянието на регистъра, както и да започне инвентаризация на информационната инфраструктура.

След като от края на миналата седмица фирмите нямаха никакъв достъп и работата им бе сериозно затруднена заради срива, от Агенцията по вписванията съобщиха, че работата му "ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп".

От изпълнителната агенция към министъра на правосъдието обещават справки за актуално състояние на фирмите да могат да бъдат извършвани от сряда.

Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра.

"Агенция по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват", се казва в съобщението ѝ до медиите.

Всички останали регистри на Агенция по вписванията работят с пълните си функционалности.

Агенцията се извинява на потребителите си и уточнява, че, както OFFNews писа по-рано днес, причините за срива "са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса".

ИТ експерти от Агенция по вписванията, ИТ експерти на ангажираната с поддръжката фирма и съвместно с други държавни ведомства продължават да работят в непрекъснат режим в изпълнение на Плана за действие за възстановяване на регистъра в пълната му работоспособност.

От прессъобщението обаче не стават ясни две неща: какво се случва с фирмите, които не са успели да подадат документи в срок, изтекъл, докато регистърът буксува и кой ще понесе отговорност за срива му. Име на отговорен за случилото се в прессъобщението не се споменава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

4

безпартийна

15.08 2018 в 13:21

Дали ще се изясни какво точно трябваше да бъде заличено от данните в регистъра?

11866

3

кумчо вълчо

15.08 2018 в 11:28

верваме, верваме! :)
онзи тир с канарчерата дето се е обърнал и са излетяли ... ;)

15414

1

Hihi1981

15.08 2018 в 09:33

Да,като плажа в Аспарухово?!