Никога не е било толкова евтино: 20-годишен жилищен кредит с 0,95% лихва, възкликва френският Le Monde

OFFNews 06 юни 2019 в 15:26 6442 0

Снимка Pixabay

Досега никога не е било толкова евтино да се вземе жилищен кредит, пише френският Le Monde. Лихвите по жилищните кредити падат още и се установяват на най-ниското ниво въобще, показва изследване на Crédit Logement/CSA, които публикуват всеки месец изследване на пазара. Според този анализ, лихвите по жилищните кредити, без значение от продължителността, са средно 1,29% през май, като предишната най-ниска стойност е била 1,33% в края на 2016 г. 

„През май лихвите по жилищните кредити бяха четири пъти по-ниски отколкото в началото на 2000 година. И почти десет пъти по-ниски в сравнение с началото на 90-те години“, подчертава изследването.

„Натрупването на много спестявания и влиянието на фискалната политика на Централната европейска банка обясняват особено добрите условия за финансиране и рефинансиране на жилищни кредити“, пишат авторите. Тази тенденция трябва да продължи и през следващите месеци.

В компанията Cafpi клиентите могат да се възползват от лихвен процент 0,95% за двадесет години (срещу минимална стойност от 1% през 2016 г.) Тези рекордно ниски нива може да доведат до увеличаване на периода на кредита. „Днес 40% от случаите, които разглеждаме, са за период от 25 години“, отбелязва Маел Берние (Maël Bernier), говорител на Meilleurtaux.com. Заемът с дълъг период на изплащане позволява изплащането на малки по-сигурни вноски или повишаване на покупателната способност.

Стабилните цени позволяват също така да се увеличи и площта, която може да бъде закупена, като в Бордо и Страсбург тя е нараснала съответно с 0,15 и 0,13 квадратни метра между март и април, но в Марсилия и Париж е намаляла съответно с 0.07 и 0.12 кв.м. според изчисленията на Cafpi. Понижението на лихвите и удължените срокове помагат за момента да се компенсира повишението на цените в най-търсените зони. „При кратките периоди също има намаление на лихвите с 0,55% в последните десет и с 0,80% в последните петнадесет години“, уточнява Филип Таборе.

Тези нива на лихвите не засягат „сигурните“ клиенти, т.е. тези, които разполагат със значителни доходи или които вземат заем, за да инвестират след това. “В контекста, в който лихвите са толкова ниски, вече не е важно да имаш по-висок статут, за да вземеш заем при най-изгодните условия“, според Флориан Николай, изпълнителен директор на Empruntis. „Въпреки това най-добрите случаи могат да получат 0,75% за срок от 20 години срещу 1,20% за някой по-малко надежден кредитополучател, което е все пак доста интересно“, констатира Маел Берние.

При толкова ниски лихви си струва кредитът да се предоговори, дори когато е взет при изгодни условия. „Има три правила, които трябва да се спазват“, посочва Маел Берние: „Трябва да сте в първите години от изплащането на кредита си. След това, сумата, която остава да върнете, трябва да е поне 70 000 евро. И накрая разликата между стария и новия лихвен процент трябва да е минимум 1 пункт (точка), въпреки че това правило може да се смекчи, в случай че взимате кредит за дълъг период от време “. Клиентите, изтеглили кредит през 2015 г. или 2017 г., вече опитват да се възползват от тези исторически най-добри условия.

Дори и взимането на кредит никога да не е било толкова евтино, както сега, не трябва да се пренебрегват и другите разходи, свързани с жилищния кредит. Таксите за разглеждане на документите са около 1000 евро, но още по-важна е стойността на застраховката по кредита. За някои периоди и някои клиенти тази стойност може да се окаже толкова, ако не и по-висока, колкото самата лихва по кредита. „Виждал съм случай на клиент, който взима заем за 7 години с лихва 0,15% и застраховка от 0,40%“, отбелязва Маел Берние. Затова се оказва особено важно да се възползвате от конкуренцията между застрахователите и да не приемате на сляпо застраховката, която ви предлага банкерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови