Нов закон: Край с приватизацията на държавни дружества

Дунарит влиза в забранителния списък, веднага щом държавата го придобие

OFFNews 30 август 2017 в 11:39 3640 3

Законопроект за забрана на приватизацията в България ще внесе Министерството на икономиката още при старта на новата сесия на парламента.  на

Това обяви пред бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Няма да има повече продажба на държавни дружества", каза Караниколов. Идеята си министърът лансира, още щом зае поста. Днес той беше категоричен, че веднага след като държавата придобие военния завод "Дунарит", той пък ще влезе в забранителния списък. 

Бъдещото на "Дунарит" е следното: В българското законодателство понятието национализация не съществува. Ще има търг и който даде най-много пари, той ще придобие завода. "Всеки може да се яви на този търг, но държавата ще направи всичко възможно, за да придобие това дружеството. Не вярвам, че някой ще се пребори с ресурса на държавата. Повече посредници по сделките с търговци няма да има", каза министърът на икономиката. 

Той отрече държавата да се намесва в полза на някой друг, визирайки Цветан Василев, който е собственик на завода. "Не ни интересуват имена (Делян Пеевски и Цветан Василев - бел. ред.), а спасяване на дружеството", категоричен беше Караниколов. 

Той посочи, че Дунарит има три основни проблема - липса на собственик, отнемане на лиценза поради обвинение на управителите, които не могат да бъдат сменени - отново поради липса на собственик, и изискуеми кредити към 67 млн. лева, които държавата е изкупила.

Караниколов уточни, че законът е такъв, че при обвинения на управителя се предприемат действия за отнемане на лиценза на "Дунарит". 

"Вероятно предстоеше опит да се отнеме дружеството от друга фирма, затова държавата изкупи задълженията на дружеството", каза още икономическият министър. По думите му единствената цел сега е да се запази дружеството, тъй като в него работят 1 300 човека, но, ако то спре работа, ефектът ще е за около 5 000 човека. 

"Преди година и половина придобихме "Авионамс" - то вече работи и тезата, че държавата е лош стопанин, вече не е реална. Там има заплати, директорът от времето на Цветан Василев продължава да работи, а дружеството изпълнява поръчки за НАТО", даде пример Караниколов и обеща - "Ще бъдем добър стопанин на "Дунарит".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

30.08 2017 в 12:25

Че то останали нещо не приватизирано?