Нови обвинения в лобизъм при доставките на плодове за училища и градини

Мартин Георгиев 07 август 2018 в 15:35 3421 0

Нови съмнения за лобистки интереси при доставките на плодове за учебните заведения изразиха днес от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

От браншовата организация алармираха, че една фирма е възможно да спечели 44% пазарен дял при доставките на плодове за училища и градини, което я поставя в господстващо положение.

Според Чавдар Маринов, изпълнителен директор на асоциацията, наредбата за условията и реда за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ не дава приоритет на българския производител.

Условията при кандидатстване по двете схеми задължават учебното заведение да раздели доставките на 50% между търговец и производител, когато са кандидатствали и двата субекта. Ако повече от един производител е кандидатствал, търговецът обаче отпада автоматично.

Когато се конкурират двама земеделски производители, приоритет получава този, чиято производствена база се намира в радиус от 100 км. Ако двамата заявители изпълняват критерия, с предимство е този, който произвежда по-голям брой продукти, включени в схемата. При равен резултат, изпълнителят се избира от учебното заведение.

Например се появява земеделски производител със 7 производствени площи по 1 декар. Той ще има 7 декара и 7 продукта. Аз не мога да се конкурирам със съответния измислен земеделски производител. Достатъчно е конкурентът ми да има само един декар в съответната област, а останалите 6 да бъдат разпръснати, посочи Чавдар Маринов пред журналисти в БТА.

Той заяви още, че поради заложените условия в наредбата, е дал изрични указания на членовете на организацията да не кандидатстват по двете схеми, тъй като предварително са обречени на провал.

Ние мислихме да вземем някоя друга градина само и само да влезем в условията, но това значи, че влизаме в едни схеми, а ние не искаме да участваме в схеми, категоричен бе Маринов.

Той посочи директно Милена Рашева, като лицето, което ще спечели 44% пазарен дял при доставките на плодове за учебните заведения.

Милена Рашева е заявила 217 000 деца, които се явяват 44% от всички. Бюджетът е близо 13 млн. лв. за плодове и зеленчуци, 44% от него отиват в нейния обхват, заяви Чавдар Маринов.

Според него, тъй като конкретният земеделски производител няма да успее да произведе достатъчно количество продукция, за да снабди учебните заведения, той ще бъде принуден да я закупи от другаде. Това може да наруши качеството на храната, която учениците консумират. 

От браншовата организация искат да се промени текста на наредбата, а тазгодишният прием на бенифициенти по програмата да се обяви за невалиден и да се организира нов.

Те настояват още ДФ "Земеделие" да определи нормативно минимален добив за всяка култура по схемата "Училищен плод", която технологично е възможно да се произвежда на територията на България.

Чавдар Маринов дори предложи да отпадне от наредбата всякакъв приоритет за производителя и всички да кандидатстват равноправно.

OFFNews потърси за коментар Милена Рашева. Тя категорично отрече обвиненията и заяви, че няма площи от 1 декар: 

Имам ябълки 25 декара. В Плевен са 30 декара, където са ябълки, круши, сливи, праскови и дюли. Градините са вече в плододаване. Имам 188 декара земя, от които 125 са собствени, 53 са с предварителни договори за покупко-продажба, които съм ги декларирала с договор за аренда за 1 година.

Рашева посочи, че в наребата е записано, че 1/3 от доставките трябва да бъдат български продукти, а какъв добив ще бъде получен, нито един земеделски производител не може да каже, тъй като тепърва ще започва прибирането на продукцията:

Предвид климатичните условия, има го в практиката, днес пада град и тази продукция вече я няма.

Тя бе категорична, че подлежи на задължителна проверка от ДФ "Земеделие".

Милена Рашева отхвърли обвиненията, че би попаднала в монополно положение, тъй като изрично е записано в наредбата, че е на брой учебни заведения, а не на брой ученици. Тя посочи, че има учебни заведения, в които са кандидатствали производители с еднакъв брой продукти и са в радиус от 100 км. Тогава изборът остава на директора.

Рашева заяви още, че качеството на храната за децата няма да се наруши:

До миналата година основно търговци работеха по тази схема. Мисля, че не може да се правят такива обвинения срещу мен при положение, че аз за 5 години нямам нито една подадена жалба срещу мен заради некачествени продукти.

По повод предложението на Чавдар Маринов да отпадне приоритетът за производителя от наредбата, Рашева коментира, че тя води тази борба от 2016 г.

Минахме през всякакви институции, включително Мая Манолова, Министерството на земеделието и храните и Комисията за защита на конкуренцията. Просто се изморих и казах: "аз трябва да стана производител", заяви тя.

Милена Рашева посочи, че заради тази медийна изява на Чавдар Маринов, схемата няма да стартира навреме, като по този начин ще бъдат ощетени българските производители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !