Новите бойни кораби за 1 млрд. лв ще се строят от немска фирма в България

Георги А. Ангелов 27 февруари 2020 в 15:25 8402 0

Снимка LURSSEN WERFT

Патрулен кораб OPV 90 на LURSSEN WERFT

Новите два бойни кораба ще бъдат построени от немската корабостроителна компания „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”. Това реши правителството днес, като възложи на министъра на отбраната да предприеме последващи действия по подготовка и подписване на договор с класирания на първо място участник в процедурата по избор. 

Проектът е с прогнозна цена от близо 1 млрд. лв. и сумата на която ще бъде подписан договора по всяка вероятност ще бъде по-голяма. Според проекта ВМС търсеха строител на "многофункционални патрулни кораби".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза днес във Варна, че доколкото има информация и двата кораба ще бъдат строени в България. Според източници на OFFNews от министерството на отбраната корабите ще бъдат построени в частната корабостроителница “Делфин”, която спечели предишния търг, но се отказа, заради по-ниската тогава цена.

„Знаете, че на 9 декември 2019 г. бяха отворени офертите, което стана както си му е редът, пред всички участници в процедурата. След което бяха проверени документите. Беше направена класация от двете оферти, които бяха подадени, а те бяха на немската фирма „LURSSEN“ и на италианската фирма „FINCANTIERI”. Едната фирма, италианската, надскача доста цената, която е определена с решението на Народното събрание, следователно е класирана фирмата LURSSEN“, разясни министърът на отбраната. „Въпреки, че класираната фирма отговаря на критериите, до сключването на договора има един период от преговори за подобряване на някои параметри, включително и финансови. Надявам се преди празника на флота да има сключен договор“, заяви той. Празникът на флота се отбелязва на 12 август.

Правителството преговаря с държави партньори, за да придобием две подводници втора ръка за Военноморските сили, съобщи още Красимир Каракачанов. "Въпросът е дали проектът може да бъде реализиран в периода между 2024 и 2027 или не", каза още Каракачанов. Военният флот от години не разполага с подводница, след като извади от въоръжение последната поради напредналата ѝ възраст.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов спомена, че има възможност да бъде купена подводница втора ръка от Норвегия

Очаква се да бъдат доставени и двата минни ловци, които България закупи втора ръка от Нидерланция. Двата кораба струват 2 млн. евро, но превозът им до България ще струва още 2 млн. Лева. Командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов каза, че когато пристигнат, ще бъде направена оценка на техническото им състояние. "Корабите са втора ръка, те са консервирани и първо трябва да бъдат въведени в строя", обясни той

Във Варна министърът на отбраната награди екипа на Висшето военноморско училище /ВВМУ/, за класирането му на второ място в света от Международната асоциация на морските университети (IAMU), която представлява 67 водещи морски университети от 35 държави на 6 континента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови