Ново 20: Винетките са задължителни за Панчарево, Банкя и Северната тангента

СО подготвя карта с безплатни маршрути, в Нови Искър излязоха на протест

OFFNews 18 февруари 2020 в 17:47 12520 6

Ново 20! Оказва се, че електронните винетки са задължителни за Северната скоростна тангента, която преминава през столицата, както и за пътувания до район Панчарево и Банкя.

Това се разбра от обясненията на доц. Георги Балабанов, експерт от Национално тол управление пред бТВ за наложените санкции на водачи без е-стикер.

"Всички автомобили, които преминават по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, трябва задължително да имат електронни винетки", каза той.

Темата да има или да няма винетки по тези участъци се търкала още от края на 2018 г. Тогава премиерът Борисов и други министри уверяваха шофьорите, че няма да им трябват винетки, за да се приберат вкъщи. Неизпълненото обещание обаче явно е подвело мнозина, които са станали жертва на пътните камери и сега ще отнесат по 70 лева глоба, ако побързат да я платят в двуседмичен срок. Иначе ще плащат доста повече - 300 лева.

„По тези пътища към момента трябват винетки. АПИ все още води преговори със Столична община за статута на тези пътища. В момента, в който имаме яснота по този казус ще дадем информация“, добави Балабанов.

Повече от година Столична община и АПИ не могат да се разберат за въпросните пътни участъци. Проблемът идва от това, че за да отпаднат от обхвата на е-винетката, въпросните трасета трябва да станат общински и столична община да плаща за поддръжката им. 

Столична община и АПИ са готови със споразумението, което ще гарантира, че всички населени места на територията на общината ще имат маршрут, по който няма да са длъжни да плащат винетна такса. В момента общината изготвя картата с маршрутите, за които няма да се иска винетка. Споразумението включва всички пътища около град София - Нови Искър, Симеоновско шосе, Банкя, Владая, тези пътища, които осигуряват ежедневно придвижването на хората от тези населени места до града.  Предстои неговото подписване, заяви зам.-председателят на постоянната комисия по транспорт в Столичната община Зафир Зарков. 

Тази вечер жители на Нови Искър излязоха на протест и блокираха движението. Хората заплашват, че ще спрат и влака, който минава през Нови Искър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

19.02 2020 в 02:20

Ъхъ. Лявата ръка преговаря с дясната. На тема кой в кой джоб да бърка.
Толкова безпомощност в държавното управление, не е имало от 10 века. Тогава китайците са измислили чиновничеството, и са се научили да управляват гигантски територии, с гигантско население. 10 века по-късно, имайки мигновенни свръзки, борисов не умее да управлява и едно китайско село.
Боко, боко ...

12025

2

Юлия

18.02 2020 в 20:10

В същото време в Австрия ... в няколко погранични района между Австрия и Германия и Австрия и Швейцария, където досега, за да избегнеш винетка ако ходиш от Германия, да речем в Залцбург, обикаляше по малки пътища. Австрийците се видяха в чудо от това колко коли минават през малките села и какви задръствания се получават. Затова от тази година се пускат гратисни отсечки, за да могат шофьорите да карат по магистралите вместо да причиняват задръствания.

6015

1

Ехо

18.02 2020 в 18:15

Този Балабанов не знае ли, че Панчарево е район в Столичната община и плащаме данъци към нея!? Баси идиотите самозабравени!