Обединеното кралство избегна навлизането в рецесия

OFFNews 11 ноември 2019 в 15:02 1695 0

Великобритания избегна навлизането в рецесия, показват данните на британския статистически институт ONS.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания през периода юли-септември е нараснал с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато се понижи с 0,2% (април до юни). В сравнение със същото тримесечие на 2018 г. обаче БВП е нараснал с 1,0 %, като очакванията на финансовите пазари на Английската централна банка бяха за малко по-добра експанзия от 0,4 на сто.

Секторите на услугите и строителството допринесоха положително за растежа на БВП през третото тримесечие на 2019 г., докато производственият сектор имаше лек отрицателен принос. 

Икономическият растеж обаче се забави през третото тримесечие до 1,0% от 1,3% през предходните три месеца и очаквания за повишение с 1,1%, отбелязвайки най-слаба експанзия от началото на 2010-а година.

В сферата на услугите нарастването е с 0,4%, в строителството - с 0,6%. Производството остава на същото ниво от предходните месеци, а селското стопанство намаля с 0,2% на сто. 

Само за септември БВП се е понижил с 0,1%, след спад през август с 0,2%.

Индустриалното производство се понижава с 0,3% след спад с 0,7% през август, а на годишна база има спад от 1,4%.

Промишленото производство през септември се понижава с 0,4% на месечна база (след спад с 0,7% през август) и с 1,8% на годишна база (след спад с 1,6% през август).

Икономиката на Обединеното кралство продължава да губи растежния си импулс след проведения през юни 2016-а година референдум в подкрепа на Брекзит, като преди него британският БВП нарастваше годишно с повече от 2 на сто.

Данните за БВП през третото тримесечие бяха предоставени, когато започна предизборната битка преди насрочените за 12-ти декември предсрочни избори, след като договореното от премиера Борис Джонсън ново Брекзит споразумение с ЕС не беше одобрено от британския парламент и това наложи ново отлагане на Брекзит с три месеца (от 31-ви октомври 2019-а за 31-ви януари 2020-а година).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови