Обезщетенията за болка и страдание раждат криминални схеми, смята застраховател

OFFNews 06 ноември 2018 в 09:46 2500 1

Обезщетенията за болка и страдание раждат криминални схеми, смята застраховател

Над 1000 лева „Гражданска отговорност” може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, предупредиха вчера от Асоциацията на застрахователите в България.

От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.

„Ние не искаме лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност”, искаме лимит на един единствен компонент по тях – обезщетението за болка и страдание. Той е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми”, коментира в предаването „Тази сутрин” Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите.

По думите й много по-честно би било да се плаща за действителния икономически ефект. „Човешкият живот няма цена, но има икономически ефект от загубата – в целия свят има методиката за изчислението му”, уточни Нестерова.

„Практиките са ужасяващи – като се започне от това да се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти, работи се със служители на МВР, адвокати разбират за смъртта на човек на пътя преди близките му. Ние се борим с тези практики отдавна”, каза още председателят на Асоциацията на застрахователите.

Според нея предложените от Менда Стоянова лимити на обезщетенията са кризисна мярка, а лимитите трябва да временни, докато се изработи методика за тези обезщетения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12554

1

oja

06.11 2018 в 12:09

Застрахователите искат да вземат, но не искат да дават. "Криминалните практики" са пожелание вземат не много повече от един адвокат, ако го ангажираш да ти търси правата в такава ситуация, но са и специализирани. за 80-90 % не съм чувала, но всичко е възможно и пак е въпрос на съгласие, и за пари, които иначе НЯМА да бъдат получени бъобще. Освен всичкото тези "криминални практики"/ако правилно схващам за какво говорят/ са приятна подкрепа за пострадалите. Информация как максимално ефективно да се действа, транспорт, болници, опора. Говоря от практика. не ми се навлиза в темата за едни пари и за едно лобиране там на повечето им е ясно. много пари за 1 но не и необходими за възстановяване на средностатистическия българин. Кой е той, че да живее.