Обявиха отваряне на офертите за най-скандалния търг на БДЖ

Светослав Метанов 09 януари 2019 в 13:41 8339 0

Невероятно, но факт! Комисията, назначена от вече бившия управител на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров, е обявила отваряне на офертите по вероятно най-скандалната обществена поръчка на предприятието за миналата година.

Целта е само след два дни да бъдат отворени ценовите предложения и процесът по сключване на договора да стане необратим.

Става дума за процедурата с предмет: №01605-2018-0003 „Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД за тригодишен период”.

След разследване на OFFNews, което установи, че в случая се касае за класическа далавера - държавната жп фирма върши 80% от работата по заданието, а фактурите заминават към точно определена частна фирма, и последвалата проверка по случая на инспектората на транспортното министерство, въпросният търг бе прекратен.

Само че заповедта за прекратяване на Пешаров е с толкова комична обосновка, че всеки заинтересован да вземе парите (б. ред. - въпросната поръчка е с бюджет от малко над 4 милиона лева) трябва да е луд, за да не обжалва решението за спиране, чийто основен аргумент е, че "ще се отрази негативно на медийния образ на БДЖ".

Именно това направиха от частната компания "Жп Тракция", за която още от момента на обявяване на търга се знаеше, че е единственият възможен изпълнител според заложените в документацията условия.

Некадърното прекратяване на скандалната обществена поръчка бе обжалвано пред Върховния административен съд, а на 13 ноември м. г. магистратите излизат с решение, че държавната жп компания неаргументирано е спряла обществената поръчка и че тя трябва да продължи при старите условия.

Това дава основание на Пешаров да продължи работата по поръчката, при която основната част от ремонтите ще се вършат в халета на БДЖ, от служители на БДЖ, с машини на БДЖ и резервни части на БДЖ, а фактурите за 4 000 000 лева ще се плащат на частната фирма, която ще спечели златната обществена поръчка.

Фактът, че скандалната процедура продължава, въпреки че инспекторатът на транспортното министерство настоя за спирането ѝ, подхранва съмненията дали в жп превозвача наистина има реална промяна в управлението или всичко продължава по старому.

Още повече, че на освободения в понеделник от поста управител на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров в момента му се търсело ново назначение. Името му се спрягало за шеф на поделението за товарни превози в София (ПТП-София), заявиха източници на OFFNews в БДЖ. Пешаров се смята за много доверен човек на зам.-министъра на транспорта Велик Занчев, който бе освободен от шефското място в борда на жп компанията, но остана като част от политическия кабинет на министър Росен Желязков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови