Оборотът в търговията през април намаля с 20% сравнено с 2019-та

OFFNews 09 юни 2020 в 12:29 2225 0

Кризата с коронавируса е довела до голям спад в търговията през април, според данните на НСИ. Оборотът в търговията на дребно намалява с 19.9% в сравнение със същия месец на предходната година.

Регистрирано намаление на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.1%, при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.8%, и търговията на дребно с нехранителни стоки с 1.4%.

Най-голям спад е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 28.4%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - със 17.6%.

Увеличение при интернет търговията

Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 17.8%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.4%.

40.3% спад при горивата

През април 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 40.3%), при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 22.9%) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7.9%).

По-значителен спад при търговията на дребно е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 72.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 27.7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 20.7%. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови