Обрат: ГЕРБ не се отказва от високия акциз за бездимните цигари. Щял да помогне на хората с увреждания

Може би сме полигон за експерименти на "Филип Морис", заподозря шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

OFFNews 05 юли 2018 в 12:40 8281 10

Цветан Цветанов

За нов обрат в позицията на управляващите за цената на цигарите IQOS съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Намеренията за поскъпване на акциза върху бездимните цигари остават, а целта била да се защити общественият интерес: да има по-голяма събираемост на бюджета, което означавало и повече пари за хората с увреждания.

Знаете, че има теми, които са много болезнени за обществото. Това е законопроектът, който е свързан с хората с увреждания. Знаете, че се търсят легитимни финансови източници от бюджета, за да можем действително да отговорим на всички тези политики, обяви Цветанов.

След като първо внесе законони промени за драстично поскъпване на добиващите популярност нов тип цигари, а снощи получи нареждане от премиера да оттегли проекта, парламентарната група е решила текстовете да останат за гледане в комисия.

С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари, заяви Цветан Цветанов на брифинг след среща между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

Снощи е имало и разговор с премиера Борисов и се стигнало до решение законопроектът да не бъде оттеглян. "Но отчитаме нарушената комуникация с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня", поясни Цветанов.

Разглеждането на законопроекта щяло да бъде отложено "за по-задълбочени анализи", но за кратко - до следващата седмица.

"Така ще наложим практиките на държавите от ЕС – там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%. Но всичко това е само една възможна хипотеза“, мотивира се Цветанов. Така щяла да се намали печалбата на частни компании и да се защити общественият интерес.

Волен Сидеров от "Обединените патриоти" прогнозира, че очакваните до 35-40 млн. годишно постъпления в бюджета могат да бъдат частично пренасочени за исканията на майките с деца с увреждания. Той даде и друг пример - да се ползват за болница в неговия избирателен район - Ямболския.

Заради обществения отзвук увеличението ще бъде направено не наведнъж, а на стъпки, добави шефът на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

"Няма една държава от Западна Европа, която да има по-малък процент на акциза от България. неслучайно заводите на "Филип Морис" са в Румъния и Гърция, и неслучайно експанзията на тези нови изделия започва от Източна Европа. Може би... ние сме един полигон за експерименти как тези цигари действат на пушачите. Ще се види във времето какви ще са въздействията. На Световната здравна организация ѝ трябват години изследвания да се произнесе. В САЩ здравната организация вече двукратно отказва да пусне тези продукти на пазара", каза Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

10

Izalina

07.07 2018 в 12:27

Как се оправя Меркел с цена от само 30 евро за стек не знам, па Менда и Цветани с 25 не успяват, та им трябват поне 45, че да оправят веднагически всички хора с увреждания.

Като си добавя някой двупосочен лоукост за 20ина евро до произволно европейско летище, може пак да дам същите пари, за да си пуша това, което намирам за по-добро за мен, но за нахалния ни бюджет -> .!.
Не и по този начин.

17156

7

aviatora

05.07 2018 в 14:07

Цветанов, ти мръсен престъпнико отдавна трбваше да си осъден справедливо, маймунооооо...

14469

6

случайно прочетох

05.07 2018 в 13:32

Червени боклуци!
Защо са разрешили да се предлага у нас, като не са сигурни колко точно са вредни?
Пари да лапат!
Оставка!

11866

5

кумчо вълчо

05.07 2018 в 13:31

Ами като гледам май пъпеша е прав - ще има пари за хората с уврежадния - т.е. са самите тях. Самият той има доста увждания!

А тя Менда ли е, каква е (чудя се как може да и дадат толкова тъпо име) нещо е обещала на прасюнгела и сега няма как да се отметнат, туй е цялата работа.

17439

4

мнение от IP

05.07 2018 в 13:25

Разбрахте ли как работи държавата? „Като някой иска пари, трябва да ги вземем от друг. Нашето, откраднатото и прахосаното не се променят.”

15914

1

поп Дръвчо

05.07 2018 в 12:48

Айде сега да настроим едните срещу другите.

Баси, ако намалите краденето с 10% ще има и за хората с увреждания, и за много други работи.