Обжалват сливането на Societe Generale и ДСК пред Европейската централна банка

OFFNews 15 октомври 2018 в 10:55 7331 0

Снимка БГНЕС, архив

Асоциацията за защита на потребителите изпрати жалба до Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка със сливането на Банка ДСК и Societe Generale Експресбанк, съобщиха от организацията.

Сделката може да доведе до монопол в България, с което да бъдат засегнати интересите на потребителите - пишат от АЗП до председателя на ЕЦБ Марио Драги. Те се опасяват и че така Societe Generale Експресбанк става унгарска собственост в момент, в който ЕС задейства наказателна процедура срещу Унгария.

"Независимостта на ЕЦБ играе важна роля в поддържането на ценова стабилност. Затова призоваваме ЕЦБ да провери сделката между Societe Generale и OTP за българските им банки с оглед на мисията, която предстои да пристигне и да направи оглед на българските банки във връзка с кандидатстването на страната ни за членство в Еврозоната и Банковия съюз. ЕЦБ трябва да провери дали е налице господстващо положение при сливането", пише в жалбата.

Асоциацията прогнозира, че сливането създава банка гигант, особено при банкирането на дребно. Комбинираният пазар на двете кредитни институции при ипотечните кредити е близо 27%, а при потребителските – 38,78%. При общия размер на кредитите за домакинства делът на банката става 31%, а при жилищните ипотечни – 26.7%, пишат от АЗП.

Новата банка ще бъде лидер по размер на активите – към края на юни 2018 те надхвърлят 19.1 млрд. лв., докато тези на банка №1 у нас сега - "УниКредит Булбанк" - 18.6 млрд. лв. Новата институция ще бъде лидер по размер на отпуснатите кредити (17.05 млрд. лв.) и привлечените депозити (16.7 млрд. лв.), пишат от асоциацията и допълват, че след сливането общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България "трайно ще надхвърлят посочената граница от 40% на КЗК" и ще управляват над 48% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали 47.9% от кредитите, ще са привлекли 48.2% от пасивите и 48.5% от депозитите. 57.5% от жилищните кредити ще са отпуснати от 3-те най-големи банки, при потребителските кредити този дял ще е 50.7%, а при депозитите от домакинства – 50.3%. Делът от печалбата, следователно, ще достигне 60.6% от общата за банковата система.

"За нас е притеснително, че те могат да се разбират и да диктуват пазара. Например заедно да вдигат лихвите по кредитите, което ще ощетява гражданите", пишат от асоциацията.

Освен това около групата ОТР с централа в Унгария ще контролира 20% от активите на българската банкова система. Страната е извън еврозоната, към която се стремим и е със свободно плаващ валутен курс. Българската банкова система ще бъде зависима от решенията на Унгарската централна банка - както откъм стабилност на банката-майка, но и по линия на дъщерно финансиране към българската банка. При наличие на инфлационни или дефлационни шокове и съответни резки действия на УЦБ, промяната в стойността на унгарската валута ще има директен ефект върху стабилността на българската ДСК.

След сделката Fitch обяви, че поставя рейтинга на Експресбанк А- под наблюдение и очаква при приключването ѝ той да бъде понижен до около BB заради по-слабата възможност за подкрепа от новия собственик. Това би означавало понижение с поне пет стъпки.

Жалби са изпратени още до КЗК, БНБ и Комисията на финансов надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови