Омбудсманът обжалва повишението на парното

OFFNews 10 април 2017 в 12:12 4523 0

Oмбудсманът Мая Манолова и представители на Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ ще внесат жалба в Административен съд София-град срещу решението на КЕВР за шоковото увеличение цените на природния газ.

Комисията за енергийно и водно регулиране не се поддаде на обществения натиск и прие окончателно решение за поскъпването на тока, парното и топлата вода.

Цената на електроенергията за битови абонати се увеличава с 0,95 %. Добавката "задължения към обществото" се променя от 35,77 лв./MWh - на 37,02 лв./MWh. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар това води до поскъпване на цената с около 1 на сто.

Парното и топлата вода поскъпват между 17,91% и 25,61% в различните градове. Само за "Топлофикация Плевен" то е 37,40 %, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период.

Промяната на цените се дължи на по-високата цена на природния газ. За второто тримесечие на годината бе одобрено увеличение от 29,64%, поискано от "Булгаргаз" ЕАД.

„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“, пише в жалбата до Административен съд – София.

Освен това жалбоподателите са категорични, че „решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати“.

„Решението на КЕВР бе взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане, което е недопустимо, когато става въпрос за прякото отражение върху битието на хиляди домакинства косвено и косвено върху всички граждани. Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като увеличението на природния газ ще повлече след себе си увеличение и на други стоки и услуги – първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи“, обясни Мая Манолова съдействието, което институцията на омбудсмана оказа на граждански организации по повод жалбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови