Още и още чиновници: Вадят ВиК услугите от КЕВР в нов орган

До 19 май МРРБ събира предложения за новия законопрект за ВиК

OFFNews 07 май 2020 в 14:57 2609 0

Отделяне на функциите и правомощията на Комисията по енергийно и водно регулиране, свързани с водоснабдяването и канализацията, в самостоятелна структура с работно име Комисия за регулиране на ВиК услугите, е една от идеите, която може да залегне в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, върху който МРРБ работи.

Целта е да се повиши ефективността при контрола върху предоставянето на услугите и постигането на дългосрочните показатели за качество при запазване на социалната поносимост на цените.

До 19 май МРРБ събира предложения и коментари в рамките на обществена консултация по изготвянето на законопроекта.

Проект на неговата структура и консултационен документ са публикувани в секция „Проекти на нормативни актове" на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

От ведомството на Петя Аврамова посочват, че в момента нормативната уредба за отрасъл ВиК е уредена основно със Закона за водите, Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, Закона за устройство на територията и техните подзаконови нормативни актове.

Отрасълът функционира в условията на сложна и фрагментирана нормативна уредба и е необходимо тя да бъде променена, за да осигури възможност за развитие на ВиК инфраструктурата и устойчивост при предоставянето на ВиК услугите в променящата се икономическа и демографска ситуация. Затова се предлага изработването и въвеждането на специален Закон за водоснабдяването и канализацията. Целта му е да се осигурят добри условия за развитие на водоснабдителната и канализационната инфраструктура и предоставяне на услуги с необходимото качество и при социално поносими цени за потребителите, обясняват от МРРБ.

Предвижда се законопроектът да разглежда въпросите, свързани с политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите при управлението и развитието ѝ. С нормативния акт ще бъдат уредени въпроси като създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права. В него ще бъдат включени и текстове, свързани с функциите на асоциациите по ВиК и подобряване на управлението и ефективността на ВиК операторите.

Очаква се участниците в обществената консултация да направят предложения по въпроси, свързани с начина на управление на активите публична собственост и за механизми за финансиране на необходимите инвестиции за постигане на съответствие на отрасъла с националните и европейските изисквания. Очакват се също предложения за създаването на механизми за насърчаване на добросъвестно потребителско поведение и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови