От 1 януари ще има директна въздушна линия Баку-София

OFFNews 13 октомври 2017 в 12:19 5548 0

От 1 януари ще има директна въздушна линия Баку-София

От 1 януари следващата година ще има директна въздушна линия между Баку и София. Това стана ясно на пресконференция след среща на българския президент Румен Радев и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

"Уведомих Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети между Баку и София. Сега се провежда подготовка, която се надявам скоро да приключи и в близко бъдеще", заяви Алиев.

Българският президент Румен Радев подчерта, че двете страни са преминали към конкретни стъпки за задълбочаването на сътрудничеството. По думите му съвместната декларация за сътрудничество и партньорство, дава възможност за развитие на сътрудничество от всички области от взаимен интерес. "Много важно е да предприемем конкретни стъпки, защото стокообменът не ни удовлетворява", добави Румен Радев, цитиран от БТА.

"Добра новина е откриването на директна въздушна линия между Баку и София и то от 1 януари следващата година", подчерта българският президент. Той допълни, че това съвпада с Българското председателство на ЕС и че България потвърждава подкрепата си към Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с ЕС.

Алиев коментира и сътрудничеството в енергетиката и Южния газов коридор, който ще свързва двете страни. 

"Това е един голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В проекта участват седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България", подчерта Алиев.

По думите му, когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни.

Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс. Илхам Алиев се надява България да вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности. Той коментира още, че е важно двете страни да си сътрудничат в сферата на селското стопанство и образованието.

Румен Радев увери, че България може да интереса на Азербайджан за развитие на селското стопанство, на внедряването на нови технологии, особено в преработващата промишленост. "Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърдихме подкрепата си за Южния газов коридор", заяви българският президент. Според него Азербайджан има ключово значение за ролята на този газов коридор и реализацията му. По думите му този проект ще даде реален шанс за диверсификация в Южна и Централна Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови