От 2019 г. такса смет ще е според изхвърляния боклук

| 13 септември 2017 в 14:45 | 5899 |7

От 2019 година размерът на такса смет ще зависи от три фактора по избор - според количеството изхвърлен боклук, според големината на имота и според броя на хората, които живеят в него.

Това гласят промените в Закона за местните данъци и такси, гласувани днес в парламента на първо четене. Те бяха гласувани със 112 гласа „за“, 38 „против“ и 33 „въздържали се“.

Според мотивите на вносителите от Министерски съвет въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ ще представлява финансов стимул, както за лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, така и за общините – да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците. Предлага се водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

От БСП обясниха, че няма да подкрепят промените, тъй като такса смет щяла да се вдигне.

„Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, заяви Дора Янкова от червената партия.

Според нея проблемът си е на ГЕРБ, тъй като са обещали данъците да не се увеличат.

„Предупреждаваме гражданите, че ще се увеличи такса смет, общините не са готови да създадат такава организация“, добави тя.

Според Менда Стоянова общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.

Манол Генов от БСП също разкритикува законопроекта и подчерта, че в него липсва реална оценка за въздействие на новия механизъм. Той попита Менда Стоянова, ако е кмет на Пловдив как ще преброи хората в кв. „Столипиново“, как ще определи размера на таксата и как ще я вземе.

helleborus

Рейтинг : -887

14.09 2017 в 17:25 8
+ 0
- 0
Най-много боклук изхвърлят най-добрите семейства. Които поддържат домакинство, готвят, чистят, отглеждат децата си както си трябва. Най-малко боклук изхвърлят хората, които карат на полуфабрикати и не полагат големи грижи за домакинство. Кой знае дали тези спестени пари и грижи, няма да са утре пари дадени за лекари и психиатри. Но така става, когато държавата не иска да инвестира в основните си задължения. Скучно е да даваш пари за чистота или за оборудване на пожарникарите или за двуредова ограда. Но виж, за да се бъркаш в живота на хората и да монополизираш грижата за децата им, там може да се изсипят милиарди. Въпреки, че реда и чистотата са грижа на държавата, а децата са грижа на родителите. Държавата се оттегля точно от тези сфери, където е незаменима, за да се набута там, където се вре в чужди работи.
samael

Рейтинг : 20685

14.09 2017 в 08:21 7
+ 10
- 0
Я направо една такса "бедност" да се въведе. Най-бедния ще плаща най-много. Така е справедливо - по милиционерски!!!
samael

Рейтинг : 20685

14.09 2017 в 07:54 6
+ 10
- 0
МИЛИЦИОНЕРИТЕ ПАК СЕ ЧУДЯТ ОТКЪДЕ ДА ЩИПНАТ НАЙ-БЕДНИТЕ!!! ТЪРПИ ОЩЕ, ОВЦО БЪЛГАРСКА!!!
Професор Балкански

Рейтинг : 88708

14.09 2017 в 00:49 5
+ 1
- 0
Готви се поредното голямо бъркане от страна на държавата в джоба на редовия коректен данъкоплатец. Ще плаща не само за себе си, но и за ромляните. Манол Генов от БСП съвсем точно го е казал. Факт
panel

Рейтинг : -1869

13.09 2017 в 18:56 3
+ 0
- 0
Ха-ха-ха...
Кой ще следи по какъв начин си плащаш таксата смет ?
До всеки контейнер- проверяващ, и изхвърляне на смет само срещу документ, удостоверяващ начина ти на плащане ...
Ха- ха- ха..
До момента не съм чул за санкциониран гражданин, за това, че изхвърля боклука си през терасата, през прозореца на колата , на улицата и въобще на нерегламентирани места.
За голям "замърсител", също- винаги е неизвестен.
3 месеца ще се разправяте в парламента за това , а междувременно как ще ни го набутате с нещо друго тихомълком!!!
Тъпи, прости цървули- отгоре до до последния...
Стефан

Рейтинг : 15365

13.09 2017 в 18:52 2
+ 10
- 1
Ми, тога ЕС да ми плаща таксата смет. Понеже освен опаковки - нямам какво да изхвърлям. А абсурдното количество опаковки, е воля тъкмо на евродебилите, и местните хармонизатори на закони.
рамбо

Рейтинг : 8329

13.09 2017 в 16:36 1
+ 7
- 0
Вече си представям какво хвърляне на боклуци през терасите ще падне на някои места, за да се отчете по-малко боклук...Защото на всички е ясно, че у нас няма как да стане както в повечето бели страни в ЕС. Раздават ти торбите и колкото напълниш за толкова плащаш. Как изобщо ще се измери кой какво количество изхвърля?