Открива се процедурата за избор на концесионер за летище Пловдив

Ирина Евгениева 27 февруари 2020 в 12:55 1676 0

Държавата ще направи нов опит да отдаде на концесия летище Пловдив, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на брифинг в Министерски съвет.

"Процедурата ще бъде по подобие на тази за летище София, с цялостна информация, нарочна уеб страница, въпроси и отговори на потенциални инвеститори, пълна прозрачност", обясни Желязков.

Минималните изисквания към участниците са практически опит в експлоатацията на международно летище с пътникопоток не по-малък от 450 000 пътници на годишна база в рамките на не по-малко от 5 години през изминалите 10. Основният капитал на участниците трябва да бъде не по-малко от 1 млн. лева, а размерът на пазарната стойност на дълготрайните материални активи да не е по-малък от 40 млн. лева, обясни той. 

Транспортният министър поясни, че участниците трябва да са съфинансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 млн. лева през последните 10 години и да имат опит и при привличането на финансови средства.

Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лева. 

Според Желязков летището ще допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона.

Това е поредната концесионна процедура за аерогарата във втория по големина град у нас. През 2018 г. за концесионер на летище Пловдив за срок от 35 години бе избран консорциум между китайската компания "Хайнан" и българската "Пловдив еърпорт инвест". Обещанието бе за инвестиции в размер на 79 млн. евро и фиксирано концесионното възнаграждение - 600 хил. лв. на година плюс фиксиран и плаващ процент от реализираните приходи.

Консорциумът обаче отказа да подпише договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови