Отнемат лиценза на КТБ. Депозитите ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол"

Цветан Василев изтеглил 205,8 млн. кеш преди да влязат квесторите

Мая Младенова 11 юли 2014 в 11:21 35753 41

КТБ

Депозитите на граждани и фирми в КТБ ще бъдат прехвърлени в банка "Креди Агрикол", която ще бъде одържавена.

Това е една от новините от изявлението на управителя на БНБ Иван Искров, което той днес направи на закрит брифинг пред ограничен брой журналисти.

Резултатите от прегледа на КТБ говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики, е изводът на одиторите. Другата банка - "Креди Агрикол" - е добре управлявана и в добро финансово състояние.

Още акценти от отчета на БНБ за състоянието на двете банки под специален надзор:

- Лицензът на КТБ се отнема;

- Влоговете ще бъдат прехвърлени към "Креди Агрикол";

- От 21 юли всеки вложител ще има достъп до парите си в пълния им размер. Влоговете не са застрашени. Изключение са само свързаните с Цветан Василев сметки.

- Креди Агрикол ще бъде одържавена на 21 юли;

- 3,5 милиарда лева КТБ е дала на фирми, свързани с Цветан Василев. За тези кредити има изчезнала документация;

- В КТБ ще останат само заемите на основния акционер Цветан Василев и свързаните с него лица, като държавата не гарантира нищо за тях.

- В дните, когато пред клоновете на КТБ се извиха опашки след създадена от медии изкуствена паника (18-20 юли 2014 г.), от банката са изтеглени общо 1 милиард лева;

- Един ден преди да влязат квесторите в КТБ Цветан Василев е изтеглил на каса с разписка чрез трето лице 205,8 млн. лв. Сигнал за това е изпратен на главния прокурор;

- Докладът на БНБ ще бъде предаден на главния прокурор за разследване.

Кредитите към фирмите на Василев са огромен дял от общия кредитен портфейл на банката - 3,5 от общо 5,4 милиарда. Освен това има подозрения, че точно преди влизането на квесторите са унищожени голям брой документи по тези заеми. Заради липсващата документация квесторите посочват, че не може да се оцени финансовото състояние на едрите длъжници и възможността им да обслужват кредитите си.

БНБ обяви, че ще осигури абсолютна ликвидна подкрепа на държавната "Креди Агрикол" (която ще бъде преименувана) от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова, посочи Иван Искров. 

Процесът около одържавяването на "Креди Агрикол" ще бъде разписан в проектозакон, който днес ще бъде представен на парламентарните сили.

Накрая БНБ припомня, че съгласно действащия закон, правата и отговорностите за функцията банков надзор са вменени на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това БНБ ще внесе законови промени, с които ще поеме такива отговорности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!