Отпада регистрацията на земеделците по Закона за горивата

Ирина Евгениева 20 ноември 2019 в 14:35 3649 0

Отпада регистрацията на земеделските производители по Закона за горивата, реши правителството на днешното си заседание.

Разпоредбата ще действа само за земеделци, които няма да извършват търговия с горива, но ако решат да се занимават с такава дейност с цел търговия, то те трябва да бъдат регистрирани.

"Предложението на Министерство на икономиката е при извършване на нарушение от обекти, които са регистрирани, и обекти, които не са регистрирани – така наречените ведомствени, да се издава забрана. Ще има регистър не само на обектите, на които е позволена тази дейност. Ще се създаде ефективен контрол", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той обясни, че след като законът бе приет преди година и се стигна до напрежение в сектора, е постигнато съгласие за изменение на определени текстове.

"Имаше и заключения на КЗК по този закон, а именно се твърдеше, че с него не се създава необходимата конкуренция в сектора, както и че основният ефект на закона за преборване на сивата икономика няма да бъде постигнат. Веднага след тези анализи в Министерство на икономиката започнахме разговори за изменение на определени текстове. Участваха всички заинтересовани страни, без Асоциацията на газовите и петролни производители. Те имаха мандат само да наблюдават процеса и не участваха в работата по изготвяне", добави той.

В закона за горивата са предвидени и изключения свързани с мините.

"Там има проблем със зареждането на техниката, особено в подземните галерии, като там е допуснато да има подвижни обекти, известни като ведомствени обекти, както се допуска и да има мобилни автомобили, които да правят зареждането до стационарния вътрешен обект в самата галерия", каза министърът.

Изменения ще има и сред строителите от определени категории, където се допускат и преместваеми обекти, за които държавната администрация винаги ще знае къде са локализирани и ще може да след за спазването на закона.

Според правителството с одобрения проект на закона ще се облекчат изискванията за регистрация, сред които отпадане дейността по временно съхранение и/или зареждане от земеделски стопанин, намаляване на изискуемия праг за капитал или активи, както и намаляване размера на обезпечението. 

Законопроектът ще влезе в НС до една седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови