Овчаров: Проектът за АЕЦ Белене не дава основания за възвръщане на доверието

OFFNews 30 ноември 2018 в 10:35 2042 0

Проектът за АЕЦ „Белене” не трябва да започва отначало. Разбира се, можем да си го причиним и това, но проектът си е същият. Промяна в него няма, така че ако има нужда от нова процедура, то тя ще касае икономическата страна на процеса, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в сутрешния блок на бТВ.

Според него това би могло да отблъсне инвеститорите. 

„В крайна сметка основният проблем на проекта „Белене“ е доверието. И сега, когато четем новата процедура, която са ни предложили в Народното събрание, аз поне си мисля, че тази процедура не създава основания за кой знае какво възвръщане на доверието“, каза Овчаров.

По негово мнение това, което пречи е, че българската държава не знае какво прави с този проект и че веднъж на десет години се променя позицията по него – веднъж го строим, след десет години не го строим, след това започваме пак да го строим.

Според него това отблъсква инвеститорите.

Така ли се привличат чужди инвеститори? И когато четеш една процедура, при която на първи етап искаш да привлечеш инвеститори, които искаш да си купят електроенергия от централата, но не си им казал нито колко ще струва тази електроенергия, нито как точно ще я получават, веднага възникват съмнения", каза Овчаров.

„Когато на първата част на процедурата си написал, че цената трябва да бъде 10 милиарда, не повече от 10 милиарда евро, а по-нататък в осмия етап си написал, че тя трябва да бъде 9 милиарда, не повече от 9 милиарда, очевидно, че тука някой е гледал в тавана и е писал цени“, обясни бившият енергиен министър.

Според него трябва да се избере авторитетен международен консултант, на когото "не може да му подхвърляш хартийки и да му казваш - напиши това, напиши онова", който да направи обективна оценка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови