Падат таксите за роуминг с Македония и Сърбия

OFFNews 02 ноември 2017 в 11:33 7063 0

До месец ще бъде подписан Меморандум на ниво правителство за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Сърбия и Черна гора. 

Това обяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Това ще възможност на Телеком операторите да подпишат споразумение и помежду си, за да паднат цените. 

Не може за имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира министърът. Той каза още, че очаква операторите да подпишат споразумението до края на годината.

Министър Московски откри днес Петата логистична бизнес конференция "Логистични хоризонти 2025". Пред форума той изброи заложените цели и приоритети на МТИТС по време на Председателството на България на Съвета на ЕС.

Основна задача ще бъде ангажимента ни за присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз.

"Свързаността на Западните Балкани е изключително важна за приключването на транспортен коридор 8, за свързването на София - Скопие с адекватна инфраструктура. Транспортната инфраструктура ще даде като цяло перспектива за развитие не само на Балканите, но и на целия Европейски съюз", посочи министър Московски, цитиран от БТА. 

Акцентите, за реализирането на които ще се работи по време на Председателството, са пакетът "Въздухоплаване" за отворена и свързана Европа, със защитена конкуренция в областта на авиацията и развитието на интермодалните превози с възможност за комбинирани превози. В тази посока България ще предложи промяна на сега съществуващата директива, което да позволи разгръщане на тези превози между държавите членки по еднакъв начин, обясни Московски.

В рамките на автомобилния пакет основен акцент ще бъде специалното законодателно предложение за командироването и почивките на международните превозвачи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови