Пълен абсурд: Жп гарата в Пловдив рекламира автобусите на Карат-С

Светослав Метанов 13 ноември 2018 в 12:51 8682 0

Абсурдите в родните железници не са един и два, но поредният е наистина впечатляващ. На жп гарата в Пловдив са монтирани огромни електронни табла, рекламиращи автобусните превози на компанията Карат-С по направлението от града под тепетата до София.

Така пътниците на БДЖ реално се призовават да не чакат влака, а да се качат на возилата на бизнесмена Миролюб Столарски, който от около месец обслужва линията между двата най-големи града в страната.

Автобусите по дестинацията са много повече от влаковете, а автогарата, от която тръгват е до самата гара. Така реално частната компания "краде" от намаляващите и без друго пътници на националната жп компания.

Върху рекламните дисплеи на Карат-С на гарата е посочена и цената на автобусните билети. А тя е само 9,50 лева, колкото струва и жп билет на редовна цена по дестинацията Пловдив-София. Ако пътувате с първа класа с БДЖ, цената е по-висока от тази в чисто новите автобуси на Столарски. 

До сегашната абсурдна ситуация се стигна след като през 2013 г. пловдивската жп гара бе дадена на 35-годишна концесия на ДЗЗД "Железопътна гара – Пловдив". Случайно или не решението за отдаването на историческата сграда и прилежащите терени бе взето на последното заседание на първото правителство на Бойко Борисов.

В сдружението, което стопанисва гарата, влизат автобусната компания на Миролюб Столарски "Карат-С" и строителната фирма "Биад-С" на бившия председател на Българската камара на строителите Светослав Глосов. В момента Глосов е шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", а дяловете му в строителната компания сега се държат от Апостол Светославов Глосов и от Диана Светославова Глосова.

Според меко казано странните клаузи на концесионния договор от 2013 г., Столарски и Глосов направиха трета автогара до двете съществуващи Юг и Родопи. Срещу изграждането ѝ навремето се обяви община Пловдив, но от министерството на транспорта, управлявано и тогава, и съвсем доскоро от Ивайло Московски, обясниха убедително на местната власт, че няма проблем. 

Миролюб Столарски развива много успешен автобусен бизнес. Негови автобуси обслужват апетитни линии на столичния градски транспорт. Освен това той е и виден хотелиер. Негов е луксозният спа хотел "Двореца" във Велинград, което е любимото място за партийните сбирки на висшите функционери на ГЕРБ. Само преди броени дни вторият човек в партията Цветан Цветанов откри там седмата политическа академия на ГЕРБ Жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови