Парламентът изключи ББР от Закона за публичните предприятия

OFFNews 26 септември 2019 в 16:46 3348 0

Прясно приетият Закон за публичните предприятия, чиято цел бе да подобри мерките за управлението на държавните компании, няма да важи за Българска банка за развитие и дъщерните й дружества, реши парламентът при второто четене на проекта. 

Предложението бе вкарано между четенията от Десислав Чуколов и още четирима депутати от "Атака". От квотата на партията е принципалът на ББР, икономическият министър Емил Караниколов. Чуколов обосновава предложението си с това, че банката е обект на регулации от страна на БНБ и Комисията за финансов надзор и попадането й в обхвата и на Закона за публичните предприятия би могло да доведе до дисбаланси и наличието на двойна и тройна отчетност. 

Христо Проданов от БСП заяви, че текстът е лобистки, а ББР е създадена, за да помага на дребния и средния бизнес, тя е източник на "свежи" пари.

Законът е част от ангажиментите за присъединяването на България към еврозоната, а обявената от вносителя - Министерския съвет, цел е управлението на държавните компании да се модернизира. С одобрените днес текстове изискванията на новия нормативен акт обаче няма да се прилагат за дружествата, които осъществяват дейност като кредитни институции, и за техните дъщерни дружества, каквато е банката за развитие.

С приетите днес окончателно текстове Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преименува на Агенция за публичните предприятия и контрол, а в нея се влива Българската агенция за инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови