Пазарът на имоти замръзна, наеми се опрощават или намаляват извънредно

Мая Младенова, Георги А. Ангелов 11 април 2020 в 07:57 19221 2

Снимка Pixabay/Petr Podlesak

Замръзнал. Така изглежда пазарът на имоти по време на извънредното положение. Раздвижване има само при наемите - в посока надолу. В какъв диапазон е поевтиняването все още е трудно да се определели, тъй като този пазар не е регулиран. 

Продажбите обаче са в застой.

Ако питате който и да е в бранша за покупко-продажбите, ще чуете две версии: официална и неофициална.

Официалната, която вероятно сте чули в интервюта или от публикации на участници в пазара, е че сделки се сключват, моментът за купуване е изгоден, защото продавачите са склонни на отстъпки, опасявайки се от понижаване на цените след кризата. След нея обаче цените едва ли ще паднат чувствително, не и в средносрочен план.

По-интересна е неофициалната версия. Представители от бранша, с които OFFNews разговаря, признават, че сделките в момента са рядкост. Цените не са се променили, но и почти никой не купува. Правят се минимално количество огледи или изобщо не се правят, сподели един от брокерите, с които OFFNews разговаря. Той смята, че засега на пазара за имоти не се случва нищо фатално, но банките вече затягат кредитирането. Според него пазарът на имоти не е замразен, по-скоро паниката прави хората по-подозрителни. 

Купувачите очакват цените да паднат след кризата. Продавачите все още не искат да свалят.

Този пазар се определя основно от строителите, а те за момента задържат цените, макар че по много обекти сега работата е спряла заради заминалите по родните си места работници.

Купувачите, разполагащи с пари в брой, са сред малкото, които правят огледи на имоти и те ще диктуват положението на пазара.

В същото време банките - друг ключов фактор при продажбите - вече са по-взискателни при отпускане на кредити. Задължително става изискването доходите да могат да бъдат документално проследени. Досега много банки правеха оценка на клиента и въз основа реален, но нетрудов доход - от граждански договори, доказан с данъчни декларации и др.

Брокер, пожелал да остане анонимен, посочи два знакови примера в тази посока. "В последните седмици двама мои клиенти прекратиха договорени сделки. Единият планираше да плати кеш, но каза, че предпочита да запази парите си, защото не знае дали няма да има нужда от тях заради кризата. Другият е още по-показателен - клиент, който бе одобрен за банков кредит, получи отказ от банката заради по-завишени условия."

Наблюдатели на пазара споделят още, че банките вероятно ще променят практиката си и по отношение на оценките на имотите (те ще се занижат) и ще започнат да финансират не до 90% от стойността, а до 75-80%. Според друг източник банките вече обмислят пускането на нови продукти, за да дръпнат платежоспособни клиенти. Вече има банка, която предлага фиксирана лихва за 10 г. и сега е време за предоговаряне на вече взети кредити за хората, които имат стабилни доходи.

И все пак - имотите остават една от най-сигурните инвестиции

Затова няма съмнение, че пазарът ще се възроди. Дали ще има сериозна корекция в цените, е рано да се каже. Няколко тенденции изглеждат сравнително ясни към днешна дата. Едва ли ще има разлика в цените на качествените луксозни имоти, намиращи се на добри локации и на нормални за района цени. Търсенето на такива няма да пострада значително в краткосрочен план, дори икономиката да забуксува, смятат брокери. Имоти със сериозни дефекти и завишени цени вероятно ще станат непродаваеми без по-сериозна корекция в цената. Очаква се да стане ясно как ще реагират строителите и банките в по-дългосрочен план. Старите купувачи и продавачи са на линия, но в процес на изчакване. Нови купувачи за момента липсват. Пазарът би се раздвижил едва когато агенциите започнат отново да работят активно с клиенти. За момента те са преориентират към виртуални услуги и огледи.

Наемите спадат, наемодатели правят отстъпки

Интересна е ситуацията при наемите. Там спад на цените вече се вижда. По данни на Imot.bg, които не са съвсем точен измерител, в някои квартали има спад в цените. В престижните квартали централни и южни квартали, в "Младост", където се намира бизнес паркът и е търсен за живот от хора с добри заплати, намалението на наемите е символично. Този пазар обаче не е регулиран, договорите рядко се декларират и затова е трудно да се каже на какви цени се сключват те. Освен това, предлагането в интернет на имоти се явява нещо като вторичен пазар, а изгодните оферти се предлагат на реални клиенти преди да бъдат качени онлайн. За това статистиката там не много точна и реалните цени са по-ниски. По-интересното е, че много нови наемодатели предлагат отстъпка - по-нисък наем за периода на извънредното положение. Други вече са склонни да отдават имота краткосрочно - месец за месец, а едва след края на епидемията да го пуснат с дългосрочен договор. Наемодатели пък споделят, че са получили отстъпка в наема или "мораториум", докато трае извънредното положение. 

Около 20 души отговориха в Twitter на въпрос на OFFNews, че са намалили или опростили наем или пък на тях са им направили големи отстъпки като наематели.

Иван Колев отговори: “Информирах наемателите за намален наполовина наем за няколко месеца с безлихвено разсрочване за колкото искат. Единият там работи по веригата на доставки за заведения, сега са на 0.” Елена Борисов: “Със сестра ми освободихме изцяло наемателя от наема на магазин за времето на извънредното положение.”

Няколко потребители на социалната мрежа споделиха, че са им намалили наемите по време на извънредното положение или дори са им опростили по един или повече месеци. Наемодатели правят същото и за бизнес площи, като офиси и магазини. В половината от слуачаите инициативата идва от собствениците.

Не е изключени цените при наемите да паднат по-дългосрочно, защото при някои имоти бяха много надценени. Тристаен апартамент в "Люлин" до метрото, например, се предлагаше за 300 евро преди кризата, споделя брокер. Отделно, много хора сега напускат столицата, останали без работа. Докато нямат доходи, за тях не е изгодно да плащат и наем. За това се очаква "малко връщане назад" в наемите при жилищните имоти.

Очаква се, че най-много ще пострадат бизнес-сградите и търговските площи за магазини. Кризата вече удари споделените офиси и апартаментите, отдавани за нощувки през интернет платформи. Според някои източници, там спадът в приходите е над 90%. Собствениците на такива апартаменти и фирми, които стопанисват чужди имоти, се опитват да ги пренасочат на пазара за средно и дълго наемане. 

В същото време част от наемодателите все още отказват да правят отстъпки за времето на извънредното положение и може да загубят наемателите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови