Пазят в тайна преговори с Газпром в София

Светослав Метанов 01 октомври 2018 в 11:19 7950 2

Снимка БГНЕС

Вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова са водили преговори в София миналия петък, научи OFFNews.

Те се разговаряли с ръководството на държавния газов оператор Булгартрансгаз, а освен това са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с вицепремиера Томислав Дончев.

Въпреки че срещите са били на високо ниво, те не са обявявани официално от българските власти. Не е ясно защо визитата на Медведев е била скрита от родната общественост. И то в момент когато темата за цената на газа и поскъпването на редица основни стоки вълнува всички българи.

Според източници на OFFNews преговорите са били инициирани от руската страна. От "Газпром" са поставили важните за Кремъл теми за т. нар. газов хъб "Балкан" и тръбата на Турски поток, която ще минава през българска територия. Не е ясно обаче дали страната ни е поискала промяна на доставната цена на природния газ.

На запитване на медията ни до пресслужбата на Министерството на енергетиката потвърдиха за срещата. Оттам обясниха, че Русия е поискала да има участие в газовия хъб. 

"Цената на газа не е била тема на разговорите", добавиха от ведомството на Теменужка Петкова.

Според пресслужбата визитата Медведев и Бурмистрова не била обявена, тъй като все още нямало конкретика по преговорите.

В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще. Досега обаче от българското правителство не посмяха да заявят искане за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности. Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи да не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

InLine

01.10 2018 в 20:54

Надявам се, че Р.Овч. участва или чрез подставени лица е там, за да ни разкаже съвсем фамилията на целокупния народ, или е зает с дела в другия гигант по изтоване на българите - Лукойл.

15414

1

Hihi1981

01.10 2018 в 13:40

Смешници!!!Малко е!!!Вдигнете още цените!!!