Пчелари искат да се отнемат субсидии на земеделци заради непозволени пестициди

OFFNews 13 май 2020 в 11:14 2753 0

Пчелари от три общини в Плевенска област настояват за строги санкции за земеделците, които отровиха пчелите на 15 села, съобщи БНР.

Причината за мора по пчелините са използвани непозволени препарати по време на сеитба на царевица, обясни председателят на областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев.

По думите му много пчелари от общините Никопол, Гулянци, Долна Митрополия са се обадили със сигнали. Около 15 села са засегнати.

"Брутално отравяне. Пчеларите съобщават, че няколко километра от нивите, където е пръскано, не само пчели са отровени, но и много животни са намерени отровени. Много силен инсектицид е използван. При сеитба на царевица се получава това отравяне", коментира доц. Станчев.

По време на акцията голям брой пчелини са пострадали. На практика в 5 села летящата пчела е унищожена. Взимат се проби, за да се анализира причинителят. Доц. Станчев каза, че извършителят е известен.

От местния пчеларски съюз ще настояват за санкции с отнемане на държавната субсидия. Подготвено е питане до министъра на земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови