Петър Андронов: Има отсрочване за всички видове кредити, опрощаване няма

OFFNews
05 април 2020 в 15:11 | 2790 |0

„Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването“. Това каза председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Той подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички видове кредити. Андронов изрази надежда, че гражданите и фирмите, които не са засегнати до този момент от създалата се криза, ще продължат коректно да внасят вноските си, за да може банковата система да продължи да функционира нормално.

„Проверихме доколко е изпълнимо и приемливо за клиентите. Трябва да не навреди на общата стабилност на сектора и да съответства на насоките на европейския банков орган... Мораториумът ще покрие всички видове кредити“, каза банкерът.

Според Андронов инструментът, с който се увеличава капитала на Българската банката за развитие, е за граждани, излезли в неплатен отпуск.

"Фирмите ще получават кредити, за да продължат дейността си. Въпрос е на много специална структура и подходящ дизайн“, када председателят на асоциацията.

Той подчерта, че редът за отсрочване е изработен в кратък срок, а подобна мярка изисква сериозна организация от самите банки.

„Такъв еднократен мащабен процес не стои готов на въоръжение в банките. След евентуалното одобрение на Централната банка очаквам всички банки да оповестят какви са условията и начина и реда, по който ще влязат във връзка и ще работят по изпълнение на тези мерки. Срокът на действие на тази процедура е до самия край на месец юни, затова не е необходимо всички сега да се втурнат, нека първо да се консултират, да следят указанията и и да изберат подходящия момент за решаване на тези теми“, каза той.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !