Петролът поевтиня заради новите случаи на COVID-19 в САЩ и Китай

OFFNews 18 юни 2020 в 10:25 2256 0

Цените на петрола паднаха с около 1% в четвъртък, след като увеличението на случаите от коронавирус накара Пекин да отмени полетите си и да затвори училища, а някои американски щати, включително Тексас, Флорида и Калифорния, отчетоха рязък ръст в броя на заразените, предаде Ройтерс. 

Тези нови ограничения подновиха опасенията, че възстановяването на търсенето на гориво от страна на домакинства може да спре.

Цените на международния бенчмарк брент паднаха с 0,9% или с $0,37 и достигнаха до $40,34 за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI паднаха с 1,4% или $0,52 и достигнаха до $37,44 за барел.

Пазарът се опитва да балансира между оптимизма от повишилото се търсене и несигурността от нов срив заради потенциалната втора вълна от коронавирус.

Цената се повлия и от увеличението на американските запаси на "черно злато" до рекордно високи стойности за втора поредна седмица.

"Хората са загрижени за възраждането на коронавируса в Китай и нарастващите суровинни запаси в САЩ", казва Лаклан Шоу, ръководител на отдела за стокови изследвания в Националната банка на Австралия.

Очакванията на анализаторите са, че цените ще останат в диапазона от $35 до $40. 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обаче предупреждава в месечен доклад, че пазарът ще остане в излишък и през втората половина на 2020 г., дори и на фона на подобряващо се търсене. Причината е в очакванията предлагането извън групата да бъде с около 300 000 барела дневно по-високо, отколкото се смяташе по-рано.

Експерти към ОПЕК ще се срещнат по-късно днес, за да обсъдят текущите рекордни съкращения на производството, както и дали страните изпълняват квотите си по последното споразумение. В началото на този месец Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители (ОПЕК+) се съгласиха с едномесечно удължаване до юли на рекордните съкращения от 9,7 милиона барела на ден в производството или около 10% от глобалната продукция. Въпреки това Саудитска Арабия заяви в началото на миналата седмица, че заедно с Кувейт и Обединените арабски емирства няма да удължат допълнителното намаление от 1,18 милиона барела дневно и през юли след решението на ОПЕК+.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови