Петролната асоциация напусна КРИБ

OFFNews 10 януари 2019 в 13:55 4534 6

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) напуска Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заради позицията на бизнес организацията по петролния закон.

Според търговците на петролни продукти правителственото решение за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на закона на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в сектора.

От БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш.

Ето и цялата позиция на петролната асоциация:

По повод решение на Министерския съвет от 09.01.2019 г. да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заявява:

Членовете на БПГА изразяват категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент.

Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш.

Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА.

Нееднократно публично сме изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика, трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора.

Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.

2. БПГА изразява дълбокото си разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е лоялен член. Въпреки това КРИБ изпрати до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му.

Още повече, преди да се приеме от парламента, законът е минал през период на обсъждане. Тогава е било времето, в което КРИБ е могла да даде свои предложения за изменение на текстовете.

В чл. 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете ѝ има право: „да получава информация за дейността на Конфедерацията и на управителните и контролните ѝ органи”. Вземайки предвид нарушаването на това правило, на извънредно заседание на Управителния съвет на БПГА, провело се на 09.01.2019 г., бе решено да бъде прекратено колективното членство на сдружение „Българска петролна и газова асоциация“ в КРИБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

6

rrr11

10.01 2019 в 18:43

Златев срещу Домусчиев. Аверчетата на Домуса с фирмите за горива правят големи делавери с акцизите за горива и подбиват бизнеса на Златев. То й пък с този закон се опитва да им спре лапаницата. Баце пък го е страх и от двамата и по-лесно да отлага до безкрай беззаконието.

21061

5

рамбо

10.01 2019 в 18:22

Партньора на бридж белот на нашия вожд и той го дава сърдит?! И защо така? Неговата петролна фирма е за Гинес направо, едва ли има друга такава, която всяка година да отчита загуби, за да не плаща данъци и все още да не е фалирала. Но иначе иска да поръчва музиката..

6015

4

Ехо

10.01 2019 в 17:46

Тука положението е едни мошеници срещу други мошеници! И, ако не бе толкова горчив този "хумор", щяхме наистина да се посмеем!

6102

3

Стърголета

10.01 2019 в 17:08

Ужас, не са приели все още лобисткия закон на картела и те много страдат от това, че не могат да започнат ценообразуването на момента.

5300

2

квазимодо

10.01 2019 в 14:13

Къв нож , къв гръб. Тоя дето не плаща данъци в държавата вече 25 години, се оплаква от сива икономика. Една рафинерия трябва да е най-големия данъкоплатец в една държава. Да , ама не. И сега реве. Та то ако нямаше сива - само си представи как щеше тоя да си играе с цените на горивата. Първо мислим и после пишем !

10571

1

Hissarion

10.01 2019 в 14:06

Така е в бизнеса - хак с ножа в гърба.