Петролната асоциация отнесе въпроса за касовите бележки от бензиностанциите до еврокомисаря по конкуренцията

OFFNews 07 август 2019 в 14:42 2284 0

Снимка pixabay.com

Българската петролна и газова асоциация алармира еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер за притесненията си относно текстове от Наредба 18 на финансовия министър Владислав Горанов, въвеждаща нови изисквания към съдържанието на касовите бележки, издавани от бензиностанциите, съобщиха оттам.

Нормативният документ изисква от 1 октомври 2019 г. в бележките да пише каква е покупната стойност.

В писмото от 7 август се казва, че според Асоциацията подобна информация представлява търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство. Членовете на БПГА се опасяват, че изискванията на наредбата биха нарушили член 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация.

Според БПГА новите текстове създават условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

От друга страна, неспазването на изискванията, предвидени в наредбата, ще предизвика налагането на санкции – запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство.

„БПГА очаква да вземете всички предвидени в правомощията Ви мерки по описания случай”, се казва в писмото до комисар Вестагер.

Българската петролна и газова асоциация е сезирала многократно Европейската комисия за проблемите на пазара на горива в България, включително за сивия сектор в бранша и избягването на данъчно облагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови