Певицата ЛиЛана - във фирма, която ще събира тол таксите

OFFNews 15 май 2019 в 12:41 42985 4

Компанията "Телетол" АД, в която акционер е и стартъп, в който съсобственик е певицата ЛиЛана, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси, съобщи електронното издание Медиапул.

Досега единственият доставчик на услугата беше "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД.

Договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество "Телетол" е подписан на 14 май.

Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за
автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

В 10-дневен срок от подписване на договора, "Телетол" трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила.

Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

От пътната агенция и тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира "Интелигентни Трафик Системи", уточняват от "Медиапул".

Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно.

"Телетол" АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Предметът му на дейност е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.

Акционери в дружеството са "Нованор" (70%) и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД (30%).

Мажоритарният собственик - "Нованор" - е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда "Илевън". Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор.

Собственици на компанията са Лиляна Деянова, по-известна с творческия си псевдоним ЛиЛана, и Мартин Димитров.

Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ.

Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на "Телетол" АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър.

Миноритарният акционер в "Телетол" – "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД. Дружеството е с изцяло български собственици и в него няма офшорки, както съобщихме първоначално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови