Пламен Димитров: Искаме ясна позиция на държавата за Зелената сделка на ЕС

Ирина Евгениева 12 февруари 2020 в 16:36 2458 0

До момента не сме наясно каква е позицията на България относно Зелената сделка, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ след среща в Министерския съвет. 

Обособихме самостоятелен раздел в мерките за енергетиката, който включва 7-8 точки. До края на следващата седмица очакваме отговорните по темата министерства да дадат своите виждания и разчети. Целта е да се види какъв е стимулът на България да участва в сделката, добави той. 

До края на следващата седмица се очаква министерствата на транспорта, земеделието и икономиката да изпратят техните становища и разчети и конкретни мерки от енергетиката. Те касаят не само привеждането от парламента на "Марица-Изток" в действие, но и допълнителни мерки, които да обосноват плюса на България в Зелената сделка, обясни Димитров.

Болнични

Очаква се окончателните текстове да се получат в петък, а вероятно следващата седмица ще се свиква Национален съвет за тристранно сътрудничество относно мерките за болничните, добави той. 

"И към момента Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика имат обструкция към отпадането на плащането на първите три дни от болничните от бизнеса", подчерта президентът на КНСБ. 

Приватизация

Президентът на КНСБ посочи, че всяко действие, което внася яснота във всички процеси, е добре дошло. Но не трябвало от това да се прави поредната дъвка и сензация. Коментарът му бе относно новината, че главният прокурор Иван Гешев възлага на ДАНС пълна проверка на приватизационните сделки.

„Ако остане в тази посока, смятам, че не е правилно. Ако се стигне до проверка на законността в момента, в който е ставала сделката, доколко тя е била адекватна, това би било полезно. Другото може да се превърне в лов на вещици“, посочи Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови