По-малки такси в сметките за вода на коректните платци

OFFNews 25 септември 2018 в 10:35 25094 0

Малина Крумова

Нова наредба за отчитане на водата е предоставена за обществено обсъждане от Регионалното министерство (МРРБ).Целта е тя да замести сега действащата, която е от 2004 година, многократно е променяна и съдържа противоречиви текстове.

С новата наредба се въвеждат няколко съществени елемента, обясни рпед БНТ зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Това са ясно разграничаване на отговорностите на ВИК операторите и собствениците на имоти и сгради, както и промяна в начина на разпределение на т. нар. общо потребление, така че добросъвестният потребител да плаща това, което е потребил.

Целта е да се премахне начисляването на високи суми за общо потребление на входа.

"Обикновено общото потребление не би трябвало да надвишава 10% и то, според новата наредба, ще бъде разпределяно поравно между всички апартаменти, ако са добросъвестни потребители. Съвсем различен е случаят, ако не се осигурява достъп за отчитане на водомерите или има апартаменти без такива, или има водомери за подмяна. В тези случаи считаме, че тези потребители са недобросъвестни и цялото потребление, което се различава от измереното по индивидуалните водомери на коректните потребители, се разпределя по равно на некоректните", обясни Малина Крумова.

Предлага се и монтиране на водомери с дистанционно отчитане, за да не се налага гражданите да осигуряват достъп на инкасатора до жилището. След приемането на наредбата при подмяна на водомер новият ще е задължително с дистанционно отчитане, поясни Крумова. Няма да има срок за подмяната. Тя ще става постепенно с амортизацията на сегашните аналогови устройства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови