По пътя, по който вървим, винаги ще сме най-бедни в ЕС

Румен Гълъбинов 23 септември 2019 в 08:27 6634 4

Следващите години са много важни за България поради това, че се очаква голяма промяна в ЕС, особено ако се финализира излизането на Великобритания и по този начин се преустроят бюджетът и финансите.

В този смисъл България може да прави прогнози за развитието си с променлив успех, защото някои от параметрите може да се променят драстично. Преди всичко финансирането от ЕС по линия на еврофондовете. Там се очаква да има промяна, вследствие на което да се променят и очакванията за българската икономика, която е силно зависима от европарите.

Друго, което би повлияло, са плановете на ЕС за повече сигурност, което би пренасочило европейски ресурси от кохезия към вътрешен ред, сигурност и въоръжаване.

Освен това трябва да видим и наченки за по-сериозни реформи. Бих искал да ги видя тези реформи в пет основни области.

Първо - административна реформа, т.е. промяна в публичните разходи, които касаят издръжката на държавната администрация, на цялото това чиновничество, което доста се разрасна напоследък.

Друга важна област е данъчната реформа. Не виждам намерение за понижаване на косвени данъци, като ДДС. Не виждам намерение да се въведе и диференциран Данък добавена стойност за стоки и услуги от първа необходимост, което е широка практика в другите европейски държави, което със сигурност ще повлияе на покупателната способност и ще подобри стандарта на живот на всеки българин.

Друга област е реформа в образованието. Трябва да реформираме като цяло системата в образованието ни, така че да се наблегне много повече на качеството, а не на количеството.

Реформата в здравеопазването е крайно време да се случи. Според тази прогноза монополът на НЗОК ще се запази и през следващите три години, а монополът на касата е една от основните причини да е винаги на дефицит, т.е. тези хронични проблеми ще продължат.

И не на последно място - пенсионна реформа. Демографията в България е доста неблагоприятна, следствие на което трудовоактивното население намалява, което е проблем за осигурителните системи. Намалява населението, а при намаляващ брой на потребители би следвало много по-бързо, изпреварващо, да се движат нагоре доходите, за да се компенсира спадащото потребление. Иначе това, че се предвижда постепенно увеличение на минималната заплата, е добре, но в същото време България пак ще бъде на последно място в ЕС по минимална заплата. Т.е. не се променя радикално възможността на населението у нас да си промени стандарта на живот от гледна точка на доходите, което отново ще е мотивация за продължаваща емиграция от България. И по минимална пенсия ще останем на последно място, защото и там няма да има драстично покачване.

Продължаваме в руслото на неголямо изменение на нещата. Просто се движим инерционно и за следващите години. Не виждам някакви мерки в посока увеличаване на преките инвестиции, а те са критично важни за развитието на икономиката ни, а не само да е зависима от еврофондове и от държавни поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

3

iliyapopov

23.09 2019 в 11:36

Чакайте малко, къде бяхме преди 30, 40 , 50, 60 години? Бяхме ли последни или ДА? Другите , с които се сравняваме да не стоят на едно място? И все пак, въпреки нихилизма от 2005г до сега българите са забогатели 2,5 пъти - това са официални данни на Европейски институт.

18551

2

Нострадамус

23.09 2019 в 10:51

С това правителство на ГЕРБ и Борисоф, винаги ще сме най-бедни в ЕС и дори в Света!

3700

1

опетков

23.09 2019 в 09:01

В общи линии празни приказки, като изключим необходимата реформа в администрацията и скоростното и "електронизиране" . Но това при ГЕРБ няма как да се случи. Интересно авторът какво разбира под "пенсионна реформа". Може би всички да работят, докато умрат и тогава имаме идеалната пенсионна реформа.