Под 10% нарушения в лабораториите откри НАП, проверката продължава

OFFNews 21 юли 2020 в 12:39 2895 0

"Относително малък е броят на нарушенията до момента - малко под 10%, като приблизително половината от това са неиздаване на касови бележки", съобщи говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров пред БНР по повод започналите проверки в лабораториите след сигнали за неиздаване на касови бележки за направени PCR тестове.

Това, по думите му, не дава основание за заключението, че има грубо нарушаване на данъчните изисквания.

"Поводът за проверките е значително нарасналият обем от сигнали от потребители на тези лабораторни услуги - посочи той. - Причината е съвсем очевидна - пътуването до Гърция, при което е задължително представянето на негативен PCR тест, който, между другото, струва съвсем не малко. Тъй като финансовият интерес е голям, и хората са доста по-активни в това да поискат и получат касовата си бележка."

Резултатите до момента са добра новина за НАП. "Ние не съизмерваме повече нарушения - повече санкции като критерий за успех. Напротив - колкото по-малко нарушения се установяват, толкова по-добра е финансовата и данъчна дисциплина у определения икономически сектор", каза Бъчваров.

Както за лабораториите, така и за всеки търговец, без значение от икономическия сектор, неиздаването на една касова бележка може да доведе до две последици: първата е глоба до 2000 лева и втората, по-тежка, е запечатване на търговския обект за срок, достигащ понякога до един месец. Повтарящи се, системни нарушения се санкционират с до 10 хил. лева и респективно по-продължителен срок на запечатване на обекта.

Референтните лаборатории у нас са 36, но това са 36-те юридически лица, които реално имат стотици обекти на територията на страната. В София са 16 и те са подложени на така наречените "открити наблюдения". В страната има още десетки, които се проверяват в момента, уточни говорителят на приходната агенция. "Контролът е разпрострян изчерпателно върху всички референтни лаборатории, които извършват тестване за COVID-19", увери той.

На въпрос дали броят на нарушителите е под 10 Бъчваров отговори утвърдително. 

"Да, може да се каже, като имаме предвид, че нарушенията са не само неиздаване на касови бележки. Например има свързани с документирането, със съхраняването на документи, с воденето на книгите на фискалните устройства, с малки, средни и по-големи несъответствия на касовата наличност, но истината е, че нашият критерий за ефективност е достатъчно ясен: когато броят на установените нарушения е под 10 на сто от извършените проверки, няма съществен риск или съществен проблем в конкретната контролна кампания".

Предстои в рамките на следващите две седмици да бъдат обобщени всички резултати и тогава ще бъде коментирано и взето решение дали проверките ще продължат и ако да, в какъв обем и докога.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews