Подписаха договора за продажбата на Общинска банка, Да, България иска оставки

OFFNews 13 януари 2018 в 10:42 9771 0

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции подписа договора за продажбата на 67,64 % от акционерния капитал на „Общинска Банка“ АД с купувача „Новито Опортюнитис Фонд АГмвК“. Подписаният договор не финализира процеса по сделката. Предстои купувачът да плати останалите 80% от цената на акциите и тогава те ще бъдат джиросани, съобщиха от СОАПИ. 

„Новито Опортюнитис“ отправи офертата за дела на Столичната община в Общинска банка в размер на 46 млн. лева. Купувачът се задължава в срок от 5 години след прехвърлянето на пакета от акции да осигури “Общинска банка" АД да запази седалището си на територията на Република България, за неизпълнението на което е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката.

За същия период трябва да се гарантира запазването на основния предмет на дейност. При нарушение на това изискване
предвидената неустойка е в размер 100 % от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение. Купувачът се задължава в срок от 5 години да не допуска поставяне на банката под особен надзор или отнемането на банковата лицензия. Предвидената неустойка също е размер на 100 % от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение. „Новито Опортюнитис“ трябва да изпълни и разработените от него стратегии за интегриране и управление, за финансова стабилност и подкрепа, подробен бизнес план за развитието на банката, както и да изпълни Програмата за заетост и План за развитие на отношенията и услугите на Банката със Столичната община. 

Всяко нарушение на заложените предварителни условия е обвързано със санкции, уточняват от СОАПИ. 

Оставка на правителството заради сделката с Общинска банка, поиска партия "Да, България". В писмо до медиите от партията заявяват, че за първи път в новата история на България, след валутния борд, БНБ допуска придобиване на банка от едноличен акционер с неясен опит и с неясни правила за контрол над акционерната структура. 

"За две седмици, от които поне 5 празнични дни, БНБ успя да позволи на анонимен фонд от Лихтенщайн да придобие Общинска банка. Парите в този фонд са дошли от петролния бизнесмен Георги Самуилов – собственик на "Инса ойл". През 90-те години той е съдружник с "Арес холдинг" – структурата в "Мултигруп", създадена от последния началник на VI управление на ДС Димитър Иванов", се казва в писмото на партията на бившия правосъден министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови