Погват безработните - който откаже труд, губи помощи

Отбелязахме най-ниската безработица от кризата насам

OFFNews 17 август 2017 в 15:29 19353 6

Снимка sxc.hu

Министерство на труда и социалната политика предприема мерки срещу записаните на борсата безработни, които отказват работа. Щом лицето няма здравословни и други проблеми и откаже работа, няма да получава помощи - категорични бяха от ведомството, което днес представи своите приоритети.

Ако безработният не приеме работа по националните схеми, ще се прилагат рестриктивни мерки, обобщи зам. социалният министър Росица Димитрова. 

Министърът на труда Бисер Петков добави, че част от мерките ще бъдат насочени към 12-те хил. безработни с ниска степен на образование. Той отбеляза още, че в момента безработицата е най-ниска от кризата през 2008 г. насам.

"Равнището на безработицата за юни месец е 6.1% и през юли броят на безработните е 220 884. Това е най-ниският регистриран брой безработни за целия период, в който Агенцията по заетостта поддържа статистика. Такъв е бил броят на безработните преди настъпването на икономическата криза", каза социалният министър. 

Приоритет на министерството е гарантиране правата на всички деца, като за целта чиновниците ще подобрят нормативната уредба. Едната мярка е свързана с изработване на Закон за детето и семейство и подобряване на процедурите за осиновяване чрез промени в Семейния кодекс. Ще се изработи регистър на децата, които подлежат на осиновяване и ще се създаде Съвет, който да разглежда кандидатурите на потенциалните осиновители. 

Социалното министерство има намерение да изготви и нов Закон за интеграция за хората с увреждания. 

Министър Петков отбеляза, че пенсионната система няма да се променя и ще остане така, както е установена през 2015 г.

"Трябва да се случи заложеното в Кодекса за социално осигуряване отпадане на тавана за новоотпуснатите пенсии от 2019 г. Политиката по увеличаване на пенсиите ще продължи чрез прилагане на мярката за увеличаване на тежестта на осигурителния стаж в началото на всяка година, като този процес започна в началото на тази година. Тази година тежестта е 1.126, ежегодно новите пенсии ще нарастват. 

Приоритет на министерството остава повишаване на доходите и жизнения стандарт. Напълно достижимо е минималната заплата да достигне 650 лв., а средната - от 1500 лв. към края на мандата, смята министър Бисер Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

6

Black Hex

18.08 2017 в 08:22

Доживях!
Един от призивите ми да бъде обявен, че ще се претвори в дело!
Всички безработни трябва да знаят българската поговорка - Който не работи, не трябва да яде! И другата - Няма срамна работа.
На 2000% съм за това, който откаже предлаганата му работа да му се спират помощите. Въпросът е как сега малоумниците в бюрата ще защитят собствената си позиция в съда, когато започнат делата, защото ще има и такива. Та как ще защитят позицията си, че са предложи точно на този нуждаещ се работа, а не на друг от регистрираните. Все пак те не предлагат работа, която да изисква специални умения и образование по принцип.
А това там за безработицата въобще няма да го чета! това са такива безсмислени локуми, че няма повече накъде!
% безработица е едно измислено число нямащо нищо общо с действителността. Това е броят не на безработните, а на регистрираните в бюрата по труда български граждани и граждани на ЕС (евентуално) спрямо какво? Каква е базата, как се определя, за да кажеш еди колко си процента?!

8000

3

dimostoev

17.08 2017 в 21:08

Високите социалистически постижения се отчитат на база броя регистрирани в бюрата по труда. Колко е реалната бройка не знаем, а и не трябва да знаем... Както се казва - отчетността е важна!

7930

1

jkljkl123

17.08 2017 в 18:54

По смислена мярка от безумните предложения на домусчиефф. Надявам се не се обърне точно срещу хората които пълнят фонд безработица и са се оказали без работа за няколко месеца и за да ги отсвирят им предлагат работа като чистачи.