Политика, футбол и... обществени поръчки

OFFNews 31 май 2019 в 06:07 2330 0

Преди известно време в медиите широко се коментираше фактът, че според Камарата на архитектите в България 50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти. Отзвук от това твърдение обаче не се усети. А то е изключително плашещо, дори и ако процентната стойност не е съвсем точна! Това практически означава, че половината от парите на данъкоплатците се харчат без грам мисъл за последствията от това и конкретните нужди на възложителите. Като в сметката не влизат процентите корупционни схеми и тръжни манипулации.

Всъщност в България всеки разбира от политика, футбол и обществени поръчки. Всички знаят как се раздават поръчки, колко от тях са нагласени, какви пари струва това на държавата. Нашумелите поръчки се обсъждат с месеци, подобно на последна дузпа в решителен мач.

Да, но ето, че се оказва, че "разбирането" и професионалното отношение към тази материя не вървят ръка за ръка, а напротив!

Очакваме да се случи някаква промяна, да се занижи нивото на корупцията, от която всеки се оплаква, поръчките да станат по-лесни за участие на малкия и среден бизнес, неоснователните обжалвания да не спират необходимите доставки и услуги…
Промяна в статуквото обаче няма как да се наложи без задълбочени знания, без да се излезе от рамката на българския закон и без да се огледаме какво се случва около и извън България. Очакваното електронно възлагане също не означава бизнесът просто да се научи как да използва онлайн портала на Агенцията за обществени поръчки. Идеята е много по-мащабна, с много по-сериозна инвестиция в бъдещето на един институт, който очевидно се нуждае от ново отношение към него и от компетентна работа!

В тази връзка, за първи път в България тази година ще се проведе "МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ" на 7 юни в София.

Училището за професионално и продължаващо обучение към Нов български университет и кантора PPG Lawyers са организаторите на тази конференция и имат надеждата тя да стане традиционна. Амбицията е именно повишаването на нивото на знания и професионално отношение към обществените поръчки, опознаването на практиката на други европейски държави и сравнението с моделите в България.

Основен фокус на това събитие ще бъдат възлагането на обществени поръчки в Европа и бъдещето на електронното възлагане.

Конференцията е уникална по своя характер не само заради чуждестранните лектори, които за първи път ще посетят страната ни и са сред най-разпознаваемите експерти в областта на обществените поръчки в Европа. Нейният замисъл поначало е различен – тя няма да даде трибуна единствено за коментари относно състоянието на българската правна рамка и новите изменения по Закона за обществените поръчки, а напротив – ще разгърне темата за проблемите на възлагането на ниво различните държави-членки, и практиките, които всяка една държава оценява като добри или пък като неудачни. Само така може и у нас да се инициира по-сериозен интерес към сравнителните проучвания и към търсенето на най-добрия вариант за изразходване парите на данъкоплатците, без това да коства постоянни кръпки по ЗОП.

Световно известни имена, като проф. Лорънс Гормли (от Университета в Гронинген, Холандия), баристър Майкъл Боушър (Кингс Колидж, Англия) и проф. Елизабета Манунза (от Центъра за изследване на обществените поръчки към Университета в Утрехт, Холандия) ще коментират състоянието на обществените поръчки, проблемите по обжалването им, корупцията, залените обществени поръчки и други. Адвокати от съседна Румъния, както и български експерти също ще споделят практическия си опит.

Повече подробности и последна възможност за регистрация можете да намерите на сайта на Училището за професионално и продължаващо обучение към Нов български университет  https://cpo.nbu.bg/bg/konferencii.

Отделете време за знания! Струва си!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови