Поредна неволя за държавните нововъведения: Технически проблем осуети продажбата на е-винетки за 2 часа

По-рано тази седмица прилагащите Наредба Н-18 над 160 магазина на търговски вериги бяха на косъм от затваряне заради срив на сървърите на НАП

OFFNews 08 февруари 2020 в 13:23 5703 1

За около два часа днес е била затруднена продажбата на електронни винетки в търговската мрежа на Националното тол управление, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Причинилият ситуацията технически проблем е бил отстранен малко след 10 ч, твърдят от АПИ.

По време на техническите затруднения на Националното тол управление потребителите са можели да купуват винетки от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, терминалите за самотаксуване, както и на гише на основните гранични контролно-пропускателни пунктове – ГКПП „Калотина“, ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Кулата“, Дунав мост – Русе, Дунав мост – Видин, ГКПП „Силистра“, ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП „Илинден“.

Това е поредният технически проблем за държавните нововъведения през последната седмица, който поставя хората "на тръни".

На 4 и 5 февруари над 150 магазина от големите търговски вериги "Билла България", "Кауфланд България" , "Лидл България" и др. бяха на път да затворят заради блокиране на връзката със сървърите на НАП. Всички те вече са въвели изискванията на Наредба Н-18 на финансовото министерство и данните им се подават в реално време към приходната агенция. Сривът обаче може би подсказва, че самата НАП не е готова за подобно натоварване, и то при положение, че бе приета отсрочка за въвеждането на новите изисквания за касовите апарати и далеч не всички търговски обекти в страната работят по тях.

На 5 февруари НАП разпространи следното съобщение:

"По технически причини приемането на данни от фискални устройства и системи от сървърите на НАП е временно затруднено. Очаква се работоспособността на системата да бъде възстановена до 14.30 ч. днес.

Извиняваме се за причиненото неудобство".

Два дни по-късно обаче изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев разказа в интервю за money.bg какво всъщност се е случило.

"В сряда България се размина на косъм с икономическа бомба, която щеше да нанесе щети за стотици милиони на икономиката на страната" - казва той и подчертава, че членовете на СМТ са коректни данъкоплатци и, като такива - сред най-потърпевшите от нелоялната конкуренция на сивия сектор. Заради което подкрепят принципно промяна на Наредба Н-18 с цел изсветляване на икономиката. Те вече я изпълняват ефективно въпреки удължения краен срок. Ето обаче какво се случва в резултат от това:

"Към 19 часа на 4 февруари започнаха проблеми в работата на сървърите на НАП и беше затруднено приемането на данни от фискални устройства, които трябва да се подават според изискванията на Наредба Н-18. Тези проблеми продължиха и на 5 февруари. Потенциалното невъзстановяване на системите на НАП в рамките на 24 часа заплаши със спиране на работа към 19 часа на 5 февруари на над 160 магазина на членове на нашето сдружение, тъй като съгласно наредбата, фискални устройства, от които НАП не получава данни се блокират след изтичане на срок от 24 часа.

Сред заплашените от затваряне магазини бяха всички 60 магазина на Kaufland, повече от 50 обекта на Lidl, над 40 филиала на dm и 12 магазина на T MARKET. Въпросните технически проблеми най-вероятно са довели до прекъсване на комуникацията с НАП и на много други търговски обекти, за които ние нямаме информация".

Матеев уточнява, че повторното отваряне на магазините след подобна ситуация не би могло да стане незабавно, тъй като всеки от тях трябва да бъде посетен от ИТ екип, който да възстанови работата на касовите апарати.

"Сами разбирате, че при наличието на десетки магазини на всяка верига, разположени в десетки градове в България този процес би могъл да отнеме седмици и дори месеци" - казва Матеев.

От сдружението предлагат срокът за блокиране на фискалните устройства при липса на връзка с НАП да бъде удължен от 24 на 72 часа и да се създаде аварийна система, която да дава възможност търговците да не спират работа дори и след 72 часовия срок при по-големи технически проблеми, които са извън техния контрол. Бизнесът предлага още създаване на денонощна "гореща линия" за връзка с НАП, която да осигурява подкрепа и комуникация при проблеми с ИТ инфраструктурата на агенцията.

Големите търговци искат и разработването на методология за прилагането на Наредба Н-18 с цел "избягване двусмислени тълкувания, каквато към момента липсва".

Пред OFFNews говорителят на НАП Росен Бъчваров каза по повод срива: "Имаше технически проблем със сървърите, който беше овладян в рамките на 24 часа. НАП има възможността при такива ситуации да включи допълнителни механизми, паралелна инфраструктура и да работи на авариен режим". Той увери, че ако липсата на връзка със сървърите на НАП не по вина на търговеца, той няма да бъде блокиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови