Повече хора ще могат да се възползват от безлихвени кредити заради COVID-19

OFFNews 17 юни 2020 в 14:43 1832 0

По-широк кръг от хора ще имат право на безлихвени кредити за физически лица, които са икономически засегнати от коронавирусната криза, съобщи правителствената пресслужба.

Няколко промени ще настъпят в програмата за безлихвени кредити, които са гарантирани от Българската банка за развитие, а причината за това е, че в хода на изпълнението много хора са изпитали трудности.   

Всички, които имат трудови правоотношения в последните 6 месеца ще могат да се възползват от кредит без лихви, такси и комисионни, а досега условието беше - само хора в неплатен отпуск. 

Относно самоосигуряващите се лица, те вече ще могат да докажат спад на доходите от 20% не само през първото тримесечие, но и за всяко следващо тримесечие като то ще бъде съпоставено със същия период на миналата година.

Ако осигурителните вноски са заявени, но не са платени, за период от поне 6 месеца преди кандидатстването за кредит, то това е достатъчно условие за получаване на безлихвен кредит. 

Вчера стана ясно, че средно по 1 500 безлихвени кредита се одобряват седмично, а първите две търговски банки, включили се в програмата, вече са изчерпали ресурса си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews