Повече няма да има безплатно саниране: то ще е срещу нисколихвени кредити и със специални посредници

OFFNews 23 февруари 2020 в 13:48 14760 3

Безплатно саниране на сгради у нас повече няма да има. Регионалното министерство ще въведе кредитни пакети, които да позволят отпускане на заеми за саниране с ниски лихви, обяви директорът на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ Гергана Благиева пред Нова тв днес.

По думите ѝ ще бъде регламентирана и роля на т. нар. специализирани посредници, които да подпомагат процеса - от кандидатстването за финансиране до отчитането изпълнените мерки.

Предвижда се създаването и на т.нар. „едно гише“ към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.

Около 704 000 обитавани жилищни сгради се нуждаят от подобряване на енергийната ефективност, показва анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на МРРБ. От тях най-много са еднофамилните къщи – 650 хил. 55 хил. са блоковете, 3200 сгради са от семеен тип и 500 са общежитията.

Очаква се до 2030 г. да бъдат обновени около 1/5 от тях.

"Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради – еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания. Някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно", посочи Благиева.

Подготвят се промени и в Закона за управление на етажната собственост, за да се засили ролята на професионалните домоуправители, които също могат да подпомогнат процеса на енергийно обновяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

3

Toni2019

24.02 2020 в 10:08

Че то на тая двойна цена как така досега е било безплатно? Безплатно за изпълнителя предполагам

12860

1

newfoundland

23.02 2020 в 15:18

Няма безпланет обяд, особено за неорганизираните хора.