Повече пари за Софийския университет и ТУ-София, по-малко за "Асен Златаров" и Стопанската академия

С 3 316 по-малко ще са бройките за прием на студенти по държавна поръчка през 2019 г.

Александра Маркарян 24 октомври 2018 в 08:02 6750 0

Увеличение на държавната субсидия за някои университети и намаление за други предвижда проектобюджетът за 2019 година, публикуван от Министерството на финансите. Най-облагодетелстваните от въведения през 2011 г. модел на финансиране ще бъдат Софийският университет и Техническият университет - София. Пак заради него се намалява субсидията за Стопанската академия в Свищов и Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Промените спрямо миналата година са най-вече в резултат на увеличаването на тежестта на комплексната оценка за качеството на обучение и реализацията през 2019 г., обясни министърът на образованието Красимир Вълчев пред OFFNews.

От въвеждането на този модел на финансиране на висшето образование относителният дял на средствата за издръжка на обучението, формиран в резултат на оценка на качеството на обучението и реализацията на пазара на труда, нараства от 2,28% (през 2011 г.) на 55,46% (през 2019 г.), в съответствие със Закона за висшето образование.

Така Софийският университет, чиято миналогодишна субсидия беше 58.014 млн. лв., от януари ще разполага с 66.120 млн. При Техническия университет в София увеличението е от 41.327 млн. на 48.946 млн. Субсидията за бургаския "Проф. д-р Асен Златаров" се намалява от 4.687 млн. на 4.588 млн. лева. При Стопанската академия в Свищов тя се свива от 4.849 млн. лева на 4.310 млн. лева.

Нормативите за издръжка на обучението на един студент, които са различни за различните професионални направления, остават без промяна, с изключение на икономика, администрация и управление и туризъм, където има повишение.

Общо сумата за издръжка на обучението на студентите и докторантите се увеличава с 39 млн. лева през 2019 г.

Първокурсници'2019

От текущата 2018/2019 учебна година се прилага нов механизъм за определяне на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища на базата на комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. На тази база през 2019 г. общият брой на студентите, които университетите ще могат да приемат по държавна поръчка се намалява на 150 179 при 153 495 за 2019 г., или с 3 316 средно приравнен брой учащи.

Безплатно обучение

И докато приетите по държавна поръчка ще продължат да плащат такси, има специалности, в които учащите ще бъдат освободени от такива. Става въпрос за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда. Мярката цели повишаване на интереса към съответните професии.

Тук са предвидени 2 милиона лева по бюджета на МОН.

Български диаспори

В тази сума влиза и планирано увеличение на стипендиите на студентите от историческите български диаспори в чужбина, например Молдова и Украйна, които са приети в български държавни висши училища.

"Тези деца не са от семейства с високи доходи, а много искат да учат в България, те обичат България, с българско самосъзнание са, но нямат възможности - обясни министър Вълчев пред OFFNews. - Не е като в България – да си отидеш вкъщи и да се върнеш в града, в който учиш с пълни чанти, да ти пращат колети. Тези деца са много по-зависими са от стипендиите. Затова ще им увеличим малко повече стипендиите като политика да ги стимулираме да дойдат.

"Разбрах с удоволствие, че от 17-18 малцинства в Украйна българското е с най-високи образователни резултати по украински език след украинските деца. То е едно напълно интегрирано малцинство, с което украинската държава няма проблеми, но най-важното е, че те обичат България повече от българските деца и искат да дойдат в България", коментира министърът.

Сега месечната стипендия е 200 лв., а новоприетите студенти от българските диаспори тази есен бяха малко над 1000 души. Новият размер все още се обсъжда.

Докторанти

За периода 2019-2021 г. са осигурени и 3 млн. лв. годишно за допълнителни стипендии на докторантите, които ще бъдат предоставяни съгласно приетия през 2018 г. диференциран подход съобразно интензивността на научната дейност.

Студентски кредити

За 2019 г. се предвижда запазването на общия размер на държавната гаранция за новоотпуснати кредити в размер на 50,0 млн. лв. Кредитирането на студенти и докторанти, като част от студентското подпомагане, дава възможност за повишаване на образованието на млади хора, които нямат възможност да осигурят сами средства за такси за обучение и средства за издръжка на обучението си, аргументират се от МОН.

От началото на програмата през 2010 г. досега са договорени 20 031 кредита за общо 132,4 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови