Правителството дава 16 млн. лв. за рибарство, а рибари протестират

OFFNews 14 май 2020 в 14:11 4364 2

Снимка Правителствена информационна служба

Десислава Танева

Даваме 16 милиона лева за подкрепа на Сектор „Рибарство и аквакултури“, съобщи в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

Междувременно рибари от всички черноморски пристанища – от Шабла до Царево излязоха на протест пред централата на Изпълнителната агенция по рибарство в Бургас. Те настояват за незабавна отмяна на заповедта за забрана на улов на бяла мида, която Министерство на земеделието наложи за следващите три месеца. 

Мерките които Танева обяви са три: право на подкрепа по мярка 1.9 – временно преустановяване на рибарската дейност, 2.6 – подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството и мярка 5.4 - преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Танева обяви и, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде обявена мярка за бране на зелено в размер на 1 милион лева. „303 лева на декар ще може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност за подкрепа. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако гроздопроизводителят прецени, че ще има натиск на пазара, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено и да получи 303 лева на декар“, уточни министърът.

Взето и решение за подкрепа на черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева.Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, спрямо 2019 година.

„България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, отбеляза Танева. .

От 25 март до началото на май МЗХГ отчита спад от 37 % в броя кораби, които са излезли да работят и до 70 % в декларираните количества разтоварена риба. За аквакултурата спадът за месеца е с 30 %. "И в аквакултурата, и в преработката, 100 % от регистрираните оператори могат да се възползват от тази помощ. По отношение на риболовната дейност от тази помощ ще могат да се възползват корабите, които са с легална дейност и са декларирали улова си. Трябва да имат 120 дни на море, декларирани в последните 2 години", обясни земеделският министър.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на организации в сектор „Рибарство и аквакултури“. Според правителствения пресцентър браншовите организации са изразили благодарност към премиера Борисов за подкрепата.

Браншовите организации отчели,, че има интерес от търговските вериги към тяхната продукция вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите и допълниха, че вече се усеща ефектът от мярката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2954

2

DENNIS CROUCH FINANCE FIRM

14.05 2020 в 22:02

Вземете заема си сега след 48 часа

Добър ден
Искате ли да бъдете предприемач, стартирайте проект или купете апартамент или изпаднали ли сте във финансови затруднения, нуждаете ли се от финансова помощ, губите ли сън при опит да получите заем, не оставяйте мечтите си да умрат, свържете се с Денис Крауч Финанс Фирма, за бързи и надеждни заеми.

Предлагаме следните видове заеми:

1. Фирмени заеми
2. Бизнес заеми
3. Апартаменти заеми
4. Автоматични заеми
5. Автомобилни заеми и др.

Ние предлагаме заеми на сериозни и честни клиенти, които са готови да работят с нас при лихва от 3%, от 100 000,00 евро до 900 000 000 000,00.

Веднага се свържете с нас чрез нашия имейл ([email protected]) или ([email protected])

Номер на Whatsap: +2349025654259
Viber: +2349025654259
Telegram: @denniscrouchfinancecompany

подписан
мениджър
Денис Крауч Финанси Фирма

17156

1

aviatora

14.05 2020 в 19:18

Крадци грозни ГРОБАРСКИ!!!